Discuţii între preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Bacău în vederea modernizării infrastructurii rutiere care leagă cele două judeţe | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 16 octombrie 2021
Home » Societate » Discuţii între preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Bacău în vederea modernizării infrastructurii rutiere care leagă cele două judeţe
Discuţii între preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Bacău în vederea modernizării infrastructurii rutiere care leagă cele două judeţe

Discuţii între preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Bacău în vederea modernizării infrastructurii rutiere care leagă cele două judeţe

Scopul este dezvoltarea economică a zonei, dar şi a turismului

O întâlnire între preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, şi omologul său din judeţul Bacău a avut loc joia trecută, în comuna băcăuană Agăş. Scopul principal al discuţiilor a fost întărirea relaţiilor de cooperare dintre cele două judeţe în vederea dezvoltării economice, prin iniţierea unor proiecte comune, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii rutiere ce leagă cele două unităţi administrative, în zone comune cu potenţial turistic ridicat. În acest sens s-a vorbit despre modernizarea drumului ce leagă comunele Frumoasa şi Agăş, prin satul Coşnea, care, dacă s-ar realiza, ar scurta distanţa dintre municipiul Miercurea Ciuc şi localitatea băcăuană cu 50 km.

De asemenea, delegaţiile din cele două judeţe au căzut de acord şi în ceea ce priveşte efectuarea de demersuri comune la nivel naţional în vederea reabilitării DN 12A.

Totodată, s-a arătat că, dacă s-ar moderniza infrastructura rutieră dintre cele două judeţe, o parte dintre harghiteni, de exemplu, ar ajunge mult mai repede la Aeroportul Internaţional „George Enescu” din Bacău.

După discuţiile de la Primăria Agăş, reprezentanţii celor două judeţe au efectuat o vizită pe teren la limita dintre cele două judeţe, pe ruta Agăş – Coşnea – Frumoasa, constatându-se că în partea harghiteană acest drum, DC 101, a fost deja modernizat, prin PNDL, în partea băcăuană, viiturile deteriorând serios infrastructura.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, iniţiatorul discuţiilor, a amintit că în urmă cu câţiva ani s-a început organizarea unor astfel de întâlniri cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Neamţ, tot în scopul dezvoltării infrastructurii rutiere care leagă cele două judeţe şi, implicit, a turismului din zonă. În legătură cu drumurile care leagă Frumoasa de Agăş, acesta a spus că, potrivit statisticilor, turismul în zonă are potenţial să crească. „Ar fi un avantaj reciproc dacă am da posibilitatea prin aceste drumuri ca să se dezvolte turismul sustenabil”.

„Reabilitarea infrastructurii rutiere care leagă cele două judeţe ar avea beneficii semnificative, nu numai din punct de vedere economic, ci şi turistic. În urma discuţiilor purtate am aflat că aeroportul din municipiul Bacău este tot mai atractiv din punct de vedere al călătoriilor aeriene, de aici efectuându-se zboruri spre destinaţii turistice de interes. Căutăm soluţii în vederea identificării acelor rute de transport în comun (autobuze) prin intermediul cărora locuitorilor din judeţul Harghita să li se faciliteze accesarea aeroportului şi utilizarea acestuia ca punct de plecare în concediu sau, de ce nu?, în deplasările efectuate în scop de afaceri. În vederea creşterii gradului de interes al turiştilor în ceea ce priveşte alegerea acestei zone ca punct de destinaţie, se doreşte realizarea unui circuit turistic pe ruta Valea Uzului – zona Ghimeş – Cheile Bicazului şi cooptarea în aceste demersuri şi a judeţului Neamţ. În acest fel s-ar interconecta regiunea noastră cu localităţile din judeţele din regiunea Moldovei”, a spus Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Bacău, Sorin Braşoveanu, a apreciat că a fost o întâlnire fructuoasă, iar după o primă evaluare în teren urmează să fie stabilite priorităţile şi identificate sursele de finanţare din afara bugetelor proprii pentru realizarea proiectelor comune. În acest sens, în continuare urmează să fie semnat un acord de cooperare între cele două judeţe. „Întâlnirea noastră reprezintă începutul unei colaborări fructuoase în avantajul reciproc al judeţelor noastre, în scopul unei mai bune valorificări a potenţialului local şi al dezvoltării regionale. (…) Astfel, modernizarea reţelei de drumuri va asigura o mai bună conectivitate a Aeroportului Internaţional George Enescu din Bacău cu judeţele limitrofe. (…) În egală măsură, dezvoltarea infrastructurii rutiere va face posibilă o mai bună valorificare a potenţialului turistic şi economic al zonei şi promovarea turismului local în reţelele naţionale şi internaţionale”, a punctat preşedintele CJ Bacău.

Deputatul Korodi Attila, prezent la întâlnire, a apreciat că „este bine să ne gândim strategic de a lega judeţul nostru cu judeţele limitrofe”. „Chiar dacă vorbim de zone cu populaţie rară, dar cu o valoare importantă din punct de vedere al biodiversităţii, al turismului, atunci este gestul normal de a face legături rutiere cu Bacăul atât prin Valea Uzului, cât şi prin zona Coşnea – Agăş şi să dăm o şansă acestor zone ca într-o manieră strict reglementată să aibă acces la dezvoltare, la turism”. De asemenea, parlamentarul a apreciat că, fiind vorba despre proiecte de infrastructură care leagă două judeţe, este nevoie de o abordare în care să fie aduse resurse financiare din exteriorul judeţelor, de la nivel naţional sau din proiecte europene.

Senatorul Tánczos Barna a propus la rândul său realizarea de proiecte comune în sectoarele de activitate pe care le au în comun cele două judeţe, cum ar fi organizarea de târguri sau promovarea produselor tradiţionale locale.

La această întâlnire au mai participat specialişti din cadrul celor două consilii judeţene, primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, şi viceprimarul comunei Agăş, Florinel Raţă.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.