În Topliţa, peste 40 de vârstnici şi copii au parte de atenţie specială din partea autorităţilor locale | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 5 noiembrie 2024
Home » Societate » În Topliţa, peste 40 de vârstnici şi copii au parte de atenţie specială din partea autorităţilor locale
În Topliţa, peste 40 de vârstnici şi copii au parte de atenţie specială din partea autorităţilor locale

În Topliţa, peste 40 de vârstnici şi copii au parte de atenţie specială din partea autorităţilor locale

În cadrul azilului de bătrâni, pensionarii beneficiază de cazare, masă, dar şi de îngrijire medicală. În centrul de zi, cei mici, proveniţi din medii speciale, uită pentru câteva ore de probleme

Anul trecut, într-o hotărâre de Guvern se preciza că la nivel de municipii şi oraşe să se înfiinţeze Direcţii de Asistenţă Socială. Astfel, în acest an, şi în Topliţa a luat fiinţă această direcţie (practic fiind vorba de reorganizarea Serviciului de Asistenţă Socială), care are în subordine 5 compartimente: consiliere, servicii sociale; persoane vârstnice şi persoane cu handicap; autoritate tutelară, protecţia copilului, prevenire marginalizare socială, monitorizare; beneficii sociale, venit minim garantat şi alocaţie susţinere; alocaţii, indemnizaţii, creşterea copilului, tichete sociale şi încălzirea locuinţei.

În cadrul instituţiei funcţionează şi Centrul Social Integrat, în perimetrul acestuia activând, în prezent, două servicii – căminul pentru persoane şi centrul de zi pentru copii – iar un al treilea (adăpostul de noapte) este în curs de renovare şi de licenţiere.

Pentru astăzi vă propun să ne oprim asupra căminului pentru persoane vârstnice şi a centrului de zi pentru copii, urmând ca într-un număr viitor să vedem şi câteva date statistice referitoare la asistenţa socială din municipiul de pe Mureşul Superior.

Atât Direcţia de Asistenţă Socială, cât şi centrul social sunt conduse de două noi şefe. Este vorba de Gabriela Buzilă, director executiv al direcţiei, şi de Carmen Alexandra Runcan, şef centru, până nu demult educatoare în cadrul centrului. De la cele două am aflat lucruri interesante despre acest serviciu pe care municipalitatea îl pune la dispoziţie unor categorii de persoane, dar şi despre planurile de viitor.

Anul viitor, în aprilie, se vor împlini 5 ani de când a fost înfiinţat Centrul Social Integrat, acesta cuprinzând un cămin pentru persoane vârstnice şi un centru de zi pentru copii. Acesta a fost realizat în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, finanţat prin Regio, şi care cuprindea modernizarea străzilor din municipiu, instalarea camerelor de supraveghere şi modernizarea centralei termice şi transformarea în Centru Social Integrat.

Astăzi, Centrul Social Integrat înseamnă trei servicii: azilul de bătrâni pentru persoane vârstnice, cu cazare, centrul de zi pentru copii (fiecare cu câte 24 de locuri) şi adăpostul de noapte (care în prezent se află în renovare).

Peste douăzeci de bătrâni şi-au găsit alinare în cămin

În momentul de faţă, din cele 24 de locuri de care dispune căminul de bătrâni sunt ocupate 22. Dar aceasta pentru că legea obligă ca două locuri (unul pentru femei şi unul pentru bărbaţi) să fie ţinute pentru urgenţe. Fiind vorba de cazuri sociale, spunea Carmen Runcan, se poate întâmpla orice şi atunci, „indiferent de ora din zi sau din noapte, trebuie să avem un loc pentru urgenţă”.

Pentru ca o persoană să poată beneficia de serviciile acordate trebuie îndeplinite mai multe condiţii. Primele două sunt ca să fie pensionar şi locuitor (să aibă domiciliu sau mutaţie) al municipiului Topliţa. După aceea, persoana interesată va depune un dosar pe care-l va analiza o comisie. Dacă îndeplineşte condiţiile, atunci comisia va da avizul favorabil şi acea persoană va fi primită în centrul pentru bătrâni dacă va exista un loc liber. Din păcate, spunea şefa centrului, eliberarea unui loc înseamnă decesul unei persoane.

Odată primită, persoana va trebui să suporte şi o parte din costuri. Printr-o hotărâre de consiliu local s-a stabilit ca o persoană vârstnică să plătească 60% din venitul ei, dar nu mai puţin de 600 de lei/lună, iar diferenţa este acoperită de municipalitate – de aici şi condiţia ca persoana să aibă reşedinţa în Topliţa. În cazul în care persoana care urmează să fie asistată în azil nu are suma necesară, unul dintre aparţinători poate să plătească diferenţa, cu condiţia să facă un angajament de plată.

În cadrul centrului, persoanele vârstnice beneficiază de toate condiţiile pentru un trai bun. „Primesc 3 mese pe zi, două gustări. Cei care au nevoie, au parte de consiliere psihologică, au parte de kinetoterapie, de îngrijire din partea infirmierelor în permanenţă (24 din 24 de ore), de asistenţă medicală din partea asistentelor medicale, până la un anumit nivel, pentru că atunci când e vorba de probleme grave de sănătate se apelează la spital”, spunea Carmen Runcan. Camerele de cazare au două sau trei paturi şi sunt dotate corespunzător. Hainele vârstnicilor sunt luate de personalul angajat al centrului, sunt spălate, călcate şi restituite persoanei, astfel încât bătrânii nu trebuie să facă nimic în privinţa igienei din acest punct de vedere.

Bătrânii sunt sărbătoriţi atunci când au ziua de naştere, iar de sărbători li se oferă mese festive. De asemenea, au şi posibilităţi de socializare şi, fiind vorba de un centru cu regim deschis, cei care pot, ies în oraş sau merg în vizite la rude. Tot de la şefa centrului am aflat că cel mai vechi „oaspete” al căminului de bătrâni este domnul Râncu Dănilă, care a fost primul înscris, în 2014.

Un sprijin moral pentru copiii aflaţi în situaţii dificile

În cadrul centrului de zi pentru copii, din cele 24 de locuri, momentan sunt ocupate 20. Este vorba de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, care fac parte din familii monoparentale, familii dezorganizate sau cu venituri reduse, cu risc de marginalizare socială. Cei 20 de copii aflaţi acum la centrul de zi au vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, dar anii trecuţi pe acolo au trecut inclusiv liceeni de clasa a XII-a.

Ei merg dimineaţa la şcoală, după care vin la centru, unde uită, pentru câteva ore, de anumite probleme. Aici sunt aşteptaţi cu o masă caldă, beneficiază de consiliere psihologică, dacă este cazul, şi de asistenţă medicală. Şi pentru că o condiţie de integrare în societate e să înveţe şi să nu lipsească de la şcoală, ei au parte şi de îndrumare educaţională non-formală – la centru, sub îndrumarea a doi educatori, îşi fac temele şi învaţă deprinderi de viaţă, deoarece „copilul de astăzi de la noi este adultul de mâine al societăţii”. Apoi, la ora 4 după-amiază, fiecare pleacă spre casă.

La fel ca şi în cazul vârstnicilor, şi cei mici sunt sărbătoriţi cu ocazia zilelor de naştere, iar de sărbători primesc cadouri şi, în funcţie de bugetul instituţiei, sunt duşi şi în excursii.

Se doreşte popularizarea Centrului Social Integrat în dorinţa de atragere a donaţiilor

Pentru că multe dintre cadouri şi excursii depind de buget, unul limitat, o activitate importantă a Centrului Social Integrat este cea a colaborării cu diferite instituţii şi ONG-uri în vederea donaţiilor. De obicei, spunea Gabriela Buzilă, se fac donaţii, dar de cele mai multe ori acestea sunt asociate cu cele două mari sărbători de peste an: Crăciunul şi Paştele.

„Ceea ce vrem noi e să atragem cât mai mult populaţia şi să facem cât mai cunoscut domeniul acesta şi să reuşim să atragem populaţia încât să participe la activităţi nu doar de sărbători. Ei au nevoie în permanenţă de atenţie şi de cadourile respective, încât să se simtă acceptaţi”, spuneau cele două reprezentante ale Direcţiei de Asistenţă Socială.

În acest sens sunt şi idei care, încetul cu încetul, vor fi puse în practică şi care au menirea de a face cunoscut acest centru social, spre care oamenii să se îndrepte şi în restul anului, nu numai la sărbători. „Vrem să facem şi materiale promoţionale pentru că lumea poate nici nu cunoaşte prea bine activitatea centrului. Vrem să ne facem un site web prin care lumea să ştie despre noi, să ne cunoască activitatea şi ulterior să se implice. Prin prisma şi a fostei funcţii de director la ADI, ţin foarte mult şi la colaborarea cu ONG-urile; vrem să atragem ONG-uri, să se implice, mai ales că sunt fonduri nerambursabile dedicate acestora.

Planuri avem, voinţă avem, cu timpul suntem convinse că aceste obiective o să se şi realizeze”, spunea Gabriela Buzilă.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.