Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În prima jumătate a acestui anHarghitenii au importat mai mult decât au exportat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
În prima jumătate a acestui an
Harghitenii au importat mai mult decât au exportat
<h6><i>În prima jumătate a acestui an</i><h6>Harghitenii au importat mai mult decât au exportat

În prima jumătate a acestui an
Harghitenii au importat mai mult decât au exportat

Valoarea statistică a mărfurilor importate este aproape dublă faţă de cea a mărfurilor trimise „afară”

În primul semestru al acestui an la nivelul judeţului Harghita s-au înregistrat 1.778 de operaţiuni vamale, din care 917 au fost importuri şi 861 exporturi.

Potrivit unui bilanţ realizat de Biroul Vamal de Interior (BVI) Harghita şi prezentat în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural, în Harghita au ajuns fire sintetice (din China, India, Egipt, Thailanda), aţă de cusut (din China, India, Turcia), hârtie igienică şi articole din hârtie (din Ucraina, Serbia, Republica Moldova), cărbune din lemn, cherestea, pal melaminat, pal brut (din Ucraina), suplimente alimentare (din China, SUA), vitrine frigorifice şi piese de schimb pentru acestea (din China şi Turcia), tablă de aluminiu (din Turcia), cazane pentru încălzire centrală (din Serbia şi Bosnia-Herţegovina) sau articole de uz casnic (din China).

Valoarea statistică a acestor mărfuri importate în Harghita este de aproape 105 milioane de lei.

În schimb, din judeţul nostru au fost trimise în exterior aţă de cusut (în Republica Moldova, Turcia, Ucraina, Federaţia Rusă, Maroc, Tunisia), fire din fibre sintetice (în Turcia, Ucraina, Federaţia Rusă, Maroc, Egipt), deşeuri din hârtie (în Republica Moldova şi Ucraina), apă minerală şi alte băuturi răcoritoare (în Canada, SUA, Republica Moldova), cherestea răşinoase (în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Iordania, India, Pakistan, Oman, China), mobilier din lemn (în Elveţia), panouri din lemn (în Australia) sau bere (în Macedonia).

Valoarea mărfurilor exportate de harghiteni în prima jumătate a acestui an a fost de 63,8 milioane de lei, ceva mai mult de jumătate din valoarea celor importate.

În ceea ce priveşte coletele primite sau expediate de către harghiteni, bilanţul arată că în primele şase luni ale acestui an, la oficiile poştale din Harghita au fost expediate 258 de pachete şi ridicate aproape 5.000, fiind încasate peste 82 de mii de lei.

Amenzi şi decizii de impunere

„În urma controlului ulterior – se precizează în materialul întocmit de către Biroul Vamal de Interior Harghita – în cursul semestrului I 2019 s-a constatat suma de 12.461 lei diferenţe de drepturi vamale, inclusiv alte taxe şi impozite datorate statului în cadrul operaţiunilor vamale cu accesoriile aferente. Suma constatată a fost încasată în totalitate”.

În cadrul activităţii vamale au fost aplicate şi 7 amenzi, în valoare totală de 10.500 de lei. Neregulile constatate de angajaţii care au dus la întocmirea acestor procese verbale au fost: nedeclararea mărfurilor la intrarea pe teritoriul UE; neprezentarea în termenul acordat la biroul vamal de destinaţie a mărfurilor aflate în tranzit; transbordarea mărfurilor fără permis.

În acelaşi timp, angajaţii BVI au efectuat şi o serie de verificări cu privire la controlul producţiei, circulaţiei şi comercializării produselor accizabile. În cazul gospodăriilor individuale au fost întocmite 76 de decizii de impunere, în valoare totală de peste 36 de mii de lei.

Peste 13 milioane de lei, venit încasat la bugetul statului

În urma activităţilor vamale, la bugetul statului, prin activitatea BVI Harghita, au fost încasate aproape 13,3 milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei este dată de TVA (10,1 milioane de lei) şi de taxele vamale (aproape 2,9 milioane de lei). Alte venituri au mai fost reprezentate de accize, amenzi, comisioane.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.