În premieră: Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Societate » În premieră: Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită la Topliţa
În premieră: Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită la Topliţa

În premieră: Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită la Topliţa

Public numeros la parada militară a jandarmilor harghiteni din centrul municipiului

În acest an, pentru prima dată, Ziua Jandarmeriei Române – 3 aprilie – a fost sărbătorită de jandarmii harghiteni în municipiul Topliţa.

Astfel, vineri, în Topliţa, jandarmii harghiteni au organizat o serie de manifestări dedicate împlinirii a 169 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

În faţa Casei de cultură din municipiul de pe Mureşul Superior, doritorii – şi nu au fost puţini – au putut intra în contact direct cu jandarmii harghiteni, cu tehnica, mijloacele şi materialele aflate în dotarea lor.

După care, în sala de spectacole a Casei de cultură din municipiul Topliţa, a avut loc şedinţa festivă dedicată Zilei Jandarmeriei, care a debutat cu un filmuleţ de prezentare a jandarmilor harghiteni.

Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, col. Dan Iamandi, a arătat că filmul prezentat a pus accent în mod intenţionat pe partea umană a jandarmilor. „Noi, înainte de a fi jandarmi, avem familii, suntem oameni, avem la fel de multe greutăţi ca orice cetăţean care se află în Topliţa, în judeţul Harghita, în ţara asta. Suntem la fel. În fiecare zi ne gândim şi la binele cetăţenilor. Astăzi, poate mai mult ca oricând, ne gândim la binele cetăţenilor din Topliţa, tocmai de asta am venit aici”, a spus col. Dan Iamandi.

Şeful IJJ Harghita a mai punctat faptul că în viitor astfel de evenimente vor fi organizate şi în alte localităţi din judeţ, la Odorheiu Secuiesc, la Gheorgheni, la Bălan, la Vlăhiţa, în comune. „Pentru că jandarmeria trăieşte an de an, zi de zi, oră de oră, minut de minut şi ea trebuie să trăiască peste tot, alături de toţi cetăţenii acestei urbe, acestui judeţ, atât de frumos şi atât de plin de bogăţie”.

La ceas aniversar, cu ocazia şedinţei festive, au fost înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim 3 subofiţeri, iar unui număr de 10 ofiţeri şi 11 subofiţeri le-au fost oferite diplome de excelenţă.

De asemenea, un moment emoţionant a fost transmiterea mesajului col. Ionuţ-Gabriel Cîmpanu, adjunctul şefului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, care a preluat săptămâna trecută conducerea contingentului de jandarmi detaşat în Afganistan.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, i-a felicitat pe jandarmii harghiteni, pentru modul exemplar în care îşi îndeplinesc îndatoririle.

„În cei 169 de ani de existenţă instituţională, jandarmeria a parcurs un traseu sinuos, marcat de multe dificultăţi, dar şi de multe împliniri, prezentându-se astăzi ca o instituţie credibilă, solidă şi profesionistă, al cărui rol este pliat pe cerinţele societăţii româneşti, de siguranţă publică, echilibru, normalitate şi respect pentru cetăţean”, a spus prefectul de Harghita.

„În calitate de prefect am în fiecare zi privilegiul de a lucra cu dumneavoastră, reprezentanţii acestei arme de tradiţie şi vreau să apreciez că sunt plăcut impresionat de modul în care vă îndepliniţi responsabilităţile şi sarcinile încredinţate şi faptul că societatea se poate baza pe uniforma bleu-jandarm.

Faima jandarmeriei a depăşit şi graniţele ţării, iar contingentele de jandarmi şi modul lor de îndeplinire a misiunilor au fost întotdeauna apreciate de oficialii europeni”, a mai punctat Jean-Adrian Andrei.

La rândul său, primarul municipiului Topliţa, ing. Stelu Platon, i-a felicitat pe jandarmi şi, în calitate de reprezentant al comunităţii locale, a arătat că „noi, topliţenii, suntem onoraţi că jandarmeria judeţului Harghita, întreaga structură, este aici la Topliţa”. „Jandarmeria este cea care ne asigură liniştea, ordinea, integritatea, averea şi tot ceea ce înseamnă siguranţa noastră, a cetăţenilor”.

Totodată, ing. Stelu Platon a apreciat buna colaborare pe care o are cu jandarmii. „Nu pot să nu-mi exprim public satisfacţia că am avut întotdeauna, noi, aici, la Topliţa, o bună colaborare cu jandarmeria, cu cei care lucrează aici, cu structura de la Topliţa, cu conducerea de la Miercurea Ciuc şi sper într-o colaborare cât mai bună şi în viitor”, a mai spus edilul.

Mesaje de felicitare au mai adresat consilierul judeţean Ciprian Rugină, primarii comunelor Subcetate şi Tulgheş, Ion Rizea şi Marcel Vancu.

În cadrul şedinţei festive – la care au participat, alături de cadre din cadrul IJJ Harghita, şefii instituţiilor militarizate şi demilitarizate din judeţ, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, primari din zona de nord, cadre didactice, elevi – au fost citite mesajele transmise cu această ocazie de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, şi de inspectorul general al Jandarmeriei Române, col. Ionuţ-Cătălin Sindile.

Totodată, a avut loc premierea Competiţiei sportive „Cupa Jandarmeriei Române – 169 de ani”, la minifotbal, tenis de masă, bowling – câştigătoare fiind instituţia organizatoare.

La finalul şedinţei festive, inspectorul şef al IJJ Harghita a amintit că în urmă cu 10 ani, când a preluat comanda jandarmeriei harghitene, a spus doar atât: „Fapte, nu vorbe”. „Ceea ce cred că am făcut”, a spus col. Dan Iamandi.

Manifestările de la Topliţa dedicate Zilei Jandarmeriei Române s-au încheiat în centrul municipiului, cu parada militară a efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, la care au participat numeroşi topliţeni.

Consemnare de Şt. PĂTRÂNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.