Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„In memoriam Grigore Vieru, icoana spiritualităţii naţionale” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » „In memoriam Grigore Vieru, icoana spiritualităţii naţionale”
„In memoriam Grigore Vieru, icoana spiritualităţii naţionale”

„In memoriam Grigore Vieru, icoana spiritualităţii naţionale”

  • Elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa şi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga” Teleneşti, Republica Moldova, i-au adus un omagiu poetului român basarabean Grigore Vieru, la 86 de ani de la naştere

Întâlnirea emoţionantă dedicată maestrului cuvântului, iubitor de neam şi de limbă, organizată la iniţiativa profesoarei Raisa Pinteac, director adjunct al Liceului „Lucian Blaga” Teleneşti, s-a derulat, vineri, în mediul online.

În cuvântul de salut adresat participanţilor, prof. Anda Elena Ianoşi, director al Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa, le-a mulţumit partenerilor de dincolo de Prut pentru dorinţa de a fi din nou împreună, pentru prima oară de la debutul pandemiei, materializată în această activitate.

„Elevi şi profesori, alcătuim împreună o lume aparte. (…) Noi, dascălii, remodelăm chipuri ale cunoaşterii, schimbăm mentalităţi, perspective, ne reorganizăm resursele şi ne reconsiderăm priorităţile, îi luminăm, îi ocrotim, îi încurajăm şi îi valorificăm pe aceia care constituie însăşi raţiunea educaţiei de a exista: elevii, aceşti neobosiţi şi surprinzători actori care îşi solicită regizorul cu exuberanţă şi neascultare. Învăţăcel şi maestru deprind împreună să dialogheze pe teme noi. (…) În acest dialog germinează valori tradiţionale: loialitatea, toleranţa, cinstea, credinţa. Într-o lume în care informaţia îmbătrâneşte rapid, într-o lume în care timpul nu se mai întoarce, şcoala are rol covârşitor, acela de a urmări cum creşte copilul şi se diferenţiază de dascălul său. Îl autorizăm să se îndepărteze de noi, pentru a întâmpina riscurile şi minunile vieţii”, a arătat profesoara Ianoşi.

În deschidere, au fost prezentate mai multe materiale video, între acestea „Vieru, îndrăgostitul de limbă şi neam”, „Grigore Vieru – Scrisoare din Basarabia”, „Grigore Vieru – gând şi vers”.

„Astăzi e una dintre acele zile în care demonstrăm, încă o dată, că nu ne poate despărţi nimic, dragii noştri. Sufletele noastre rezonează, indiferent de condiţii şi nu poate să ne oprească nici vremea, nici vremurile. Inimile noastre bat pentru aceleaşi lucruri şi ne bucurăm să fim alături de voi în această zi de sărbătoare”, a subliniat profesoara de Limba şi literatura română Carmen Bucur.

Rând pe rând, elevii basarabeni şi topliţeni au recitat fragmente din lirica sensibilă şi plină de muzicalitate a „poetului visului încă neîmplinit” şi au interpretat piese muzicale ale căror versuri aparţin autorului.

Despre personalitatea şi opera stihuitorului, care ar fi împlinit, în 14 februarie, vârsta de 86 de ani, a povestit şi prof. Doina Ionescu.

„A plecat dintre noi mult prea devreme. (…) Între venire şi plecare a pus limba română mai presus de orice şi ne-a lăsat moştenire cele mai duioase şi profunde gânduri despre ţară, mamă, iubire, natură, prietenie. Tematica abordată în scrierile sale este strâns legată de valorile umane, de valorile intrinsece ale omului, nu de cele superficiale. Când citeşti una dintre poeziile domniei sale, nu poţi rămâne indiferent, îţi atinge cumva sufletul, te sensibilizează, te face mai bun, mai spiritual”, puncta profesoara Ionescu.

La eveniment a participat şi poetul Ionel Simota, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov, care a dat glas poemelor sale, închinate celui omagiat.

„Ne-am fi dorit să fim faţă în faţă, să simţiţi această emoţie şi mai mult. Vă mulţumim pentru că v-am putut fi alături azi, la ceas de sărbătoare şi că am putut ilustra şi noi, cu puterile noastre şi în condiţiile date, o părticică din ceea ce a fost poetul Patriei, al mamei şi al copiilor”, a apreciat, în încheierea evenimentului, Alexandra Sipoş, elevă în clasa a VII-a a Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa.

Grigore Vieru, supranumit şi „poetul sufletului neamului nostru românesc”, membru al Uniunii Scriitorilor din România, s-a născut la data de 14 februarie 1935, la Pererîta, în judeţul Hotin din Regatul României şi s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier, la întoarcerea din oraşul Cahul, unde participase la o ceremonie de omagiere a poetului Mihai Eminescu.

Ziua înmormântării sale, 20 ianuarie, a fost declarată zi de doliu naţional.

Poetul român basarabean a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, de către preşedintele României la acea vreme, Traian Băsescu.

Grigore Vieru a fost un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor de la est de Prut, luptând pentru oficializarea limbii române în Basarabia şi pentru reunirea ei cu Patria Mamă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.