În judeţul Harghita procentul de reciclare a deşeurilor este de 8,5% | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În judeţul Harghita procentul de reciclare a deşeurilor este de 8,5%
În judeţul Harghita procentul de reciclare a deşeurilor este de 8,5%

În judeţul Harghita procentul de reciclare a deşeurilor este de 8,5%

Asta în condiţiile în care în 2020 România trebuie să recicleze peste 50% din deşeurile recuperabile

Înainte cu an de termenul la care în România ar trebui să se recicleze mai mult din jumătate de deşeuri, harghitenii sunt foarte departe de ceea ce înseamnă acest obicei. Doar 8,5% din gunoiul aruncat este separat în plastic, hârtie, metal sau sticlă. Pe de o parte, e vina operatorilor din domeniu, care, spre deosebire de alte oraşe din ţară, nu s-au implicat în educarea populaţiei, dar nici nu au oferit posibilităţi. Dacă în alte localităţi oamenii primesc saci de culori diferite pentru aruncarea diferitelor tipuri de deşeuri, cel puţin în Miercurea Ciuc nu s-a văzut nici un gest similar din partea operatorului economic. Mai mult, cei care au bunăvoinţa de a separa cartonul de plastic încă văd cum acestea sunt preluate împreună şi amestecate de maşina care le transportă. Şi atunci, poate o bună parte dintre ei îşi pun întrebarea: de ce se mă mai chinui să le colectez selectiv, dacă ele sunt amestecate încă din spatele blocului de către cei care trebuie să le ridice?

„În vederea reducerii cantităţilor de deşeuri care ajung la depozite, respectiv pentru asigurarea obiectivului naţional de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor recuperabile (50% până în 31 decembrie 2020, conform Legii 211/2011), sunt necesare eforturi din partea tuturor factorilor implicaţi în generarea şi gestionarea deşeurilor. În momentul de faţă, conform datelor raportate, procentul de reciclare la nivelul judeţului Harghita este de 8,5%” – se precizează în cadrul unui material privind situaţia gestionării deşeurilor în judeţ, întocmit de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita şi prezentat în ultima şedinţă de Colegiu Prefectural.

Potrivit APM Harghita, în judeţ sunt 8 operatori care desfăşoară activitatea de salubrizare, 50 de operatori economici sunt colectori şi 33 sunt valorificatori. Din raportările acestor 8 operatori, reiese că în anul 2018 s-a colectat o cantitate de 52.723 de tone de deşeuri menajere şi asimilabile, din care 30.740 de tone din zona urbană şi 21.983 de tone din zona rurală. Această cantitate de deşeuri a fost colectată de la un număr de 251.203 locuitori, din care 99.251 din mediul urban şi 151.952 din cel rural.

În ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri reciclabile, conform raportărilor pe 2017, cei 8 operatori au colectat şi au transmis pentru reciclare peste 3.300 tone de hârtie (fiind reciclată o cantitate de 1.900 tone); 1.200 tone de plastic (reciclat 1.064 tone); 43 de tone lemn (42 tone); 37 de tone de metal (33 tone) şi 165 de tone de sticlă (110 tone).

Depozitul de la Cekend a depăşit 50% din capacitate

Înfiinţat în 2009, cu o suprafaţă de 199.100 metri pătraţi şi o capacitate de 1.164.625 de tone, depozitul conform de pe platoul Cekend, de lângă Odorheiu Secuiesc, este umplut mai bine de jumătate. Acolo, lunar ajung peste 4.700 de tone de deşeuri, până în prezent fiind depuse 595.444 tone.

„În momentul de faţă – se precizează în materialul APM Harghita – gradul de umplere al depozitului de deşeuri este de 51,13% / total capacitate depozit. Din cele patru celule proiectate pentru depozitarea deşeurilor nepericuloase, două celule sunt realizate şi sunt în faza de epuizare. Este în curs de reglementare (sunt obţinute deja avizele – n.a.) realizarea celulei nr. 3 care va asigura funcţionarea în continuare a depozitului”.

În aceste condiţii se aşteaptă, încă, punerea în funcţiune a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Harghita. Este un proiect realizat, dar nepus încă în funcţiune. Un proiect al cărui titular este Consiliul Judeţean Harghita, iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea acestuia este constituită din toate unităţile administrativ-teritoriale, mai puţin Odorheiu Secuiesc.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.