În decurs de o săptămână, ursul a ucis peste 50 de păsări în comuna Corbu | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Societate » În decurs de o săptămână, ursul a ucis peste 50 de păsări în comuna Corbu
În decurs de o săptămână, ursul a ucis peste 50 de păsări în comuna Corbu

În decurs de o săptămână, ursul a ucis peste 50 de păsări în comuna Corbu

Mai bine de o jumătate de an, în comuna Corbu nu a fost înregistrată prezenţa ursului în gospodăriile oamenilor. Asta până la începutul acestei luni, când cel puţin un exemplar a început să dea târcoale coteţelor de găini şi pui din sat.

Sebastian Spaciu, viceprimarul comunei, spunea că în această lună, la primărie, au fost înregistrate 4 sesizări privind atacuri ale ursului. Acestea au avut loc în decurs de 5-6 zile, începând cu data de 1 iulie, pe timpul nopţii şi în zone diferite ale comunei, distanţa dintre gospodăriile vizate de urs fiind şi de 3 km. Au fost vizate doar păsările, în total fiind omorâte 56 de capete; cea mai mare pagubă, ursul a făcut-o la o gospodărie de unde a mâncat 25 de găini.

Acesta spunea că în afara acestor patru atacuri, sătenii au mai semnalat prezenţa ursului pe timpul nopţii, dar numai pentru cazurile amintite mai sus au fost depuse sesizări.

Atacuri ale ursului asupra animalelor au mai fost semnalate în Corbu şi anul trecut. Au fost omorâte 3 bovine, două oi şi un câine, pentru toate atacurile fiind întocmite procese-verbale de evaluare a pagubelor şi fiind soluţionate cu decizii favorabile de plată.

Sunt urşi relocaţi din alte zone ale ţării?

Localnicii, dar şi cei din localităţile învecinate spun că ar fi vorba de urşi aduşi din alte zone ale ţării, motivând că sunt obişnuiţi cu prezenţa omului şi că atacurile în comună au început dintr-o dată. Însă, autorităţile nu confirmă acest lucru.

„Nu pot să afirm aşa ceva, pentru că nu am pe ce să mă bazez. Se ştie doar că e specia urs, dar nici măcar talia nu se cunoaşte”, spunea Sebastian Spaciu.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.