În acest sfârșit de săptămână, în zona de nord a județului au loc mai multe evenimente tradiționale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 23 septembrie 2023
Home » Cultură » În acest sfârșit de săptămână, în zona de nord a județului au loc mai multe evenimente tradiționale
În acest sfârșit de săptămână, în zona de nord a județului au loc mai multe evenimente tradiționale

În acest sfârșit de săptămână, în zona de nord a județului au loc mai multe evenimente tradiționale

„Jocul la şură”, un eveniment în care sărmăşenii sunt invitaţi la socializare într-o atmosferă tradiţională

Asociaţia Culturală Etno îi invită pe locuitorii comunei Sărmaş la o seară în care să redescopere jocul la şură, aşa cum se făcea el, cu vioara şi toba, iar împreună să socializeze şi astfel să se închege şi comunitatea.

Evenimentul „Jocul la şură” va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, iar, dacă vremea va permite, va începe cu un joc chiar la o şură din localitate; în caz contrar, acesta se va face la Căminul Cultural, unde va avea loc şi balul organizat în seara zilei de sâmbătă.

La eveniment au fost invitate ansambluri din Topliţa, Stânceni şi Sărmaş, iar organizatorii fac apel către sărmăşenii ce vor participa ca, în măsura posibilităţii, să meargă îmbrăcaţi în costume populare.

Evenimentul „Jocul la şură” este organizat de Asociaţia Culturală Etno şi co-finanţat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu.

Festivalul Zânelor

Asociaţia 7 Izvoare Borsec îi invită pe cei care vor fi în staţiunea harghiteană în perioada 22-24 septembrie să participe la un eveniment special dedicat atât celor mici, cât şi celor mari.

Festivalul Zânelor va debuta vineri, când între orele 14:00 şi 18:00 este planificată o excursie la Peştera Urşilor.

Ziua de sâmbătă va începe la ora 10:00, când participanţii sunt invitaţi să exploreze Poiana Zânelor. Apoi, de la ora 16:00, cei mici sunt aşteptaţi pe scena din centrul staţiunii, unde, îmbrăcaţi în zâne, vor putea participa la un concurs de desene, dar şi la un concurs de costume. Tot acolo, copiii vor avea parte şi de alte surprize – jocuri sau pintografie.

Sâmbăta se va încheia cu o urcare la lumina torţelor până în Poiana Zânelor, după care se va aprinde şi focul de tabără, în jurul căruia va avea loc concertul fluieraşilor.

Ultima zi, cea de duminică, este dedicată unor noi aventuri prin Poiana Zânelor şi Baia Zânelor, acestea având loc între orele 10:00 şi 14:00.

Festivalul Zânelor este organizat de Asociaţia 7 Izvoare Borsec şi finanţat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu.

Zilele Recoltei la Topliţa

Sâmbătă şi duminică, în Piaţa agroalimentară din Topliţa va avea loc ediţia 2017 a Zilelor Recoltei, eveniment organizat de Primăria şi Consiliul local Topliţa, Centrul Cultural şi Casa de Cultură Topliţa, Piaţa Agroalimentară Topliţa.

Pe lângă posibilitatea de a cumpăra din recolta ce va fi adusă în piaţă, cei care vor merge la eveniment vor avea parte şi de un program artistic, pe Mureşul Superior fiind invitaţi mai mulţi interpreţi de muzică populară şi ansambluri folclorice. Astfel, pe 24 septembrie, de la ora 13:00, vor cânta: Ansamblul „Topliţana”, Grupul Folcloric „Flori Topliţene”, Ansamblul Folcloric „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa, Ansamblul Folcloric „Doina Mureşului” din Reghin, Florina Oprea, Dorina Oprea, Livia Sorica, Mărioara Sigheartău, Pamfil Roată şi Ioan Cristian Ţăran.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.