Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 2016, Prefectura Harghita a atacat în contencios-administrativ 33 de acte şi a avut pe rolul instanţelor de judecată aproape 500 de dosare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Societate » În 2016, Prefectura Harghita a atacat în contencios-administrativ 33 de acte şi a avut pe rolul instanţelor de judecată aproape 500 de dosare
În 2016, Prefectura Harghita a atacat în contencios-administrativ 33 de acte şi a avut pe rolul instanţelor de judecată aproape 500 de dosare

În 2016, Prefectura Harghita a atacat în contencios-administrativ 33 de acte şi a avut pe rolul instanţelor de judecată aproape 500 de dosare

Alte cifre din bilanţul Instituţiei Prefectului pe 2016: 23,90% promovabilitatea în rândul celor care au dorit un permis de conducere; aproape 8.000 de cereri pentru eliberarea unui paşaport

Din prima şedinţă a Colegiului Prefectural a anului, care a avut loc săptămâna trecută, nu a putut lipsi şi o trecere în revistă a activităţii desfăşurate de către Instituţia Prefectului – judeţul Harghita în anul 2016. Un bilanţ care cuprinde analiza serviciilor din cadrul instituţiei şi asupra căruia ne oprim şi noi în cele ce urmează.

Serviciul pentru verificarea legalităţii actelor şi contencios-administrativ…

…a supus verificării peste 34 de mii de hotărâri şi dispoziţii luate la nivelul localităţilor, de către consiliile locale ori primari. În urma acestor verificări s-a constatat că 947 de acte erau nelegale şi au fost supuse procedurii prealabile, iar 33 au fost atacate în instanţa de contencios-administrativ. Din cele 33 de acte atacate, 24 erau hotărâri.

În ceea ce priveşte situaţia acestor acte adoptate în 2016 şi atacate în instanţe, 8 au fost soluţionate definitiv, în favoarea prefectului, iar una în favoarea pârâtului, astfel că pe rol au mai rămas 24 de acte. Comparativ cu anii trecuţi, Prefectura a avut tot atâtea acte administrative ca şi în 2015, însă cu 20 mai puţine faţă de 2013 şi 2014, când pe în instanţa de contencios-administrativ.

În afară de acestea, anul trecut, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita a avut 467 de dosare (250 pe fond funciar şi 127 pe taxa de mediu) pe rolul instanţelor de judecată, cu 110 mai multe decât în 2015. Dintre acestea, în 127 de cauze s-au şi dat pronunţările, 78 fiind favorabile prefecturii.

Tot în cadrul Serviciului pentru verificarea legalităţii actelor şi contencios-administrativ au fost analizate 798 de propuneri de validare şi modificare transmise de către consiliile locale pentru aplicarea legilor fondului funciar. În final, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a adoptat 13 hotărâri.

Serviciul pentru conducerea serviciilor publice deconcentrate, dezvoltare economică şi afaceri europene…

…a înaintat, anul trecut, 36 de informări către administraţia centrală şi a monitorizat derularea în judeţ a programelor Lapte-Corn, de construire a locuinţelor ANL şi POAD 2015 (acordarea de produse alimentare persoanelor defavorizate sau cu handicap).

În cadrul celor 10 şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost aprobate 7 hotărâri privind evaluarea pagubelor produse de inundaţii. Iar în urma acestor evaluări, judeţul Harghita a primit, prin hotărâri de Guvern, 47.727.000 de lei.

Pe linie de învăţământ au fost verificate unităţile şcolare, urmărind-se stadiul de pregătire înainte de începerea anului şcolar.

De asemenea, alături de specialiştii OJFIR, au fost instruiţi 480 de fermieri cu privire la documentaţia şi procedura de înscriere şi accesare a proiectelor din fonduri FEADR.

La ghişeele Serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple…

…în 2016 au fost înregistrate 7.851 de cereri pentru eliberarea unui paşaport, dintre care 1.340 în Topliţa şi Odorheiu-Secuiesc. Din cele aproape 8 mii de solicitări, peste 4.500 au fost pentru paşapoarte simple electronice, iar 3.287 pentru paşapoarte simple temporare.

De asemenea, la ghişee au fost înregistrate şi 158 de cereri de paşapoarte pentru cetăţenii români care au domiciliul în străinătate.

Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor…

…a eliberat, anul trecut, 13.666 certificate de înmatriculare (cu aproape 2.000 mai multe decât în 2015) şi peste 10.000 de autorizaţii provizorii.

În ceea ce priveşte examinarea celor care au dorit să devină şoferi, din cele 12.340 de persoane care s-au prezentat la proba teoretică, au fost declarate admise doar 5.452, iar din cei 7.811, care au dat şi proba practică, au obţinut permisul de conducere 4.817 de candidaţi. Astfel, procentul final de promovabilitate a fost de 23,90%.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.