În 10 septembrie, salariile angajaţilor DGASPC Harghita vor fi plătite | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Economic » În 10 septembrie, salariile angajaţilor DGASPC Harghita vor fi plătite
În 10 septembrie, salariile angajaţilor DGASPC Harghita vor fi plătite

În 10 septembrie, salariile angajaţilor DGASPC Harghita vor fi plătite

Pentru lunile următoare, numai Domnul ştie ce va fi…

În dimineaţa zilei de ieri, 28 august a.c., pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita s-au aflat patru puncte distincte, ce impuneau dezbaterea şi aprobarea modificării unor hotărâri în regim de urgenţă.

După ce ordinea de zi a fost aprobată, s-a intrat rând pe rând în subiect. Primul proiect de hotărâre a vizat înfiinţarea şi funcţionarea Comisiei pentru protecţia copilului Harghita; al doilea avea în vedere modificarea Hotărârii nr. 66/2017 cu privire la aprobarea Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul în curs; următorul un proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii UAT judeţul Harghita – comuna Săcel, în scopul realizării lucrărilor „Reabilitarea sistemului rutier pe DJ 134/A km 5+700-7+000”, pe parcursul anilor bugetari 2017-2018, prin contribuţia ambelor părţi şi ultimul, dar nu cel din urmă ca importanţă, proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe 2017.

Cu sublinierea că primele două proiecte au fost iniţiate de către domnul Biró Barna-Botond, vicepreşedinte şi următoarele două de către domnul Borboly Csaba, preşedinte, vă voi informa asupra unor observaţii ridicate de unii consilieri, din grupul celor 20 prezenţi care au asigurat cvorumul necesar şi, desigur, cu unele argumente aduse întru susţinerea lor de către iniţiatori.

Astfel, legat de cel dintâi, un consilier atent a solicitat scoaterea din text a avizului comisiilor de specialitate, pe motivul că el nu a fost solicitat, ceea ce s-a şi făcut, după care a urmat votul secret.

Următorul vot trebuia acordat, desigur, pentru următorul proiect, în sensul că extinderea relaţiilor de cooperare cu un judeţ din Armenia presupune implicit şi modificarea sumelor alocate segmentului prin care sunt fundamentate relaţiile de înfrăţire cu judeţe şi regiuni din afara ţării, caz în care Comisiile internaţională şi economică şi-au dat avizul favorabil.

Ceea ce reţin la cel de-al treilea proiect ar fi următoarele cuvinte, rostite de d-l Borboly: „Noi facem lucrările, localitatea să pregătească documentaţia!”.

Am ajuns, iată, şi la modificarea ce vizează bugetul câtorva instituţii subordonate Consiliului Judeţean, care va susţine, prin suma pe care o va aloca după aprobarea proiectului, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita. Acest demers va face posibilă, după cum sublinia preşedintele CJ, plata salariilor acestei instituţii, către angajaţii săi, pe 10 septembrie, dată de la care, având în vedere problemele ce ţin de instaurarea sezonului rece şi nu numai, numai Domnul şi domnii din Guvern vor mai putea schimba ceva. Idee în care Borboly Csaba a avut, chiar la sfârşitul săptămânii trecute, o întâlnire de informare cu parlamentari UDMR, faţă de care a exprimat convingerea că, într-un judeţ cu foarte multe proiecte, bugetul alocat Protecţiei copilului nu este unul satisfăcător. A mai avut, de asemenea, o discuţie cu directorul instituţiei, căruia i-a sugerat să meargă mai des în Capitală pentru a-şi face auzită vocea, aşa cum auzită ar trebui să se facă, după domnia sa, şi vocea sindicatelor din domeniu, dacă ele există organizate la nivel naţional, respectiv judeţean. „Trebuie ştiut că noi nu avem de unde scoate 20 de milioane de lei de care ar fi nevoie şi că soluţia nu este la noi; soluţia este la Bucureşti!”.

În altă ordine de idei, preşedintele CJ Harghita a amintit despre necesitatea alocării unor fonduri pentru pregătirea profesională a medicilor, spre a nu se mai recurge la sponsorizarea lor de către anumite firme; despre organizarea „Zilelor Spitalului”; despre donaţia primită de Centrul cultural şi despre aşteptata rectificare a bugetului la nivel naţional, în legătură cu care „Guvernul a spus în vară că autorităţile locale vor fi beneficiarele ei”. Rectificare de care se leagă multe speranţe şi aici, în Harghita, unde, ca peste tot în ţară, sunt multe nevoi de acoperit…

Într-un număr viitor voi reveni asupra subiectelor dezbătute în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita, care a avut loc tot ieri, în continuarea celei extraordinare.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.