Împrumut de 15 milioane de lei accesat de municipiul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 decembrie 2023
Home » Societate » Împrumut de 15 milioane de lei accesat de municipiul Miercurea-Ciuc
Împrumut de 15 milioane de lei accesat de municipiul Miercurea-Ciuc

Împrumut de 15 milioane de lei accesat de municipiul Miercurea-Ciuc

  • Decizia s-a luat pentru continuarea investiţiilor, în condiţiile în care banii de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene întârzie să apară

În ultima şedinţă a Consiliului Local Miercurea-Ciuc, care avut loc săptămâna trecută, s-a aprobat accesarea unui împrumut de 15 milioane de lei de la Trezoreria Statului.

În cadrul unui comunicat de presă emis de către Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, se arată că decizia a fost cauzată de faptul că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene trebuie să aloce oraşului aproximativ 46 de milioane de lei, însă banii încă nu ajung în cont. Astfel, „singura modalitate de a acoperi această gaură în buget şi pentru a putea asigura continuitate investiţiilor care sunt în desfăşurare, este de a se împrumuta de la Trezoreria Statului”.

Potrivit sursei citate, în Miercurea-Ciuc sunt în derulare o serie de proiecte cu finanţare europeană, dintre care mega-investiţiile din cadrul Planului de Mobilitate reprezintă cea mai mare povară pentru bugetul oraşului. Pentru a asigura continuitatea proiectelor, a fost nevoită să se folosească de resursele proprii pentru a acoperi cheltuielile necesare.

Viceprimarul Bors Béla arăta că în luna februarie a fost solicitată de la Minister suma de 20,7 milioane de lei pentru plăţi efectuate, iar în ultimele săptămâni a fost depus decont pentru alte 25,3 milioane de lei.

La rândul său, primarul Korodi Attila spunea că plăţile ar putea să înceapă în luna septembrie, însă nu există garanţie în acest sens, iar termenul limită pentru finalizarea proiectelor europene în perioada 2014-2021 se apropie cu paşi repezi.

„Am plătit constructorii pentru a putea progresa corespunzător cu investiţiile noastre, în pofida faptului că nu am primit finanţarea promisă de la minister. Dacă am fi avut cele 46 de milioane de lei în cont, acum nu am fi discutat despre împrumuturi. Sistemul de împrumuturi de urgenţă al Trezoreriei Statului vine în ajutor în astfel de situaţii.  A devenit o practică obişnuită ca municipalităţile să se împrumute de la Trezorerie cu scopul de a asigura co-finanţarea proiectelor europene. Din păcate, este un lucru pe care nici Miercurea-Ciuc nu îl poate evita”, arăta Korodi Attila, citat în cadrul comunicatului de presă.

Împrumutul de 15 milioane de lei poate fi folosit de municipalitate doar pentru a acoperi co-finanţarea proiectelor de mobilitate şi trebuie rambursat în cel mult 5 ani.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.