Importanța asigurărilor agricole pentru fermierii români | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 decembrie 2021
Home » Agricultură/Ecologie » Importanța asigurărilor agricole pentru fermierii români
Importanța asigurărilor agricole pentru fermierii români

Importanța asigurărilor agricole pentru fermierii români

  • Studiu de caz: Ing. Dorel Istrate, Istrate Prodserv SRL, Șăulia

România are fermieri dedicați și activi, care își doresc să asigure hrana populației în cele mai bune condiții, însă de multe ori impredictibilitatea climatică face ca agricultura să devină o afacere tot mai riscantă. Agra Asigurări, companie specializată exclusiv în domeniul asigurărilor agricole, este alături de fermieri și îi ajută să depășească momentele dificile, compensând pierderile sezoniere inevitabile și efortul depus. Dorel Istrate, fermier cu o experiență de 27 de ani în agricultura românească, colaborează cu Agra Asigurări încă de la intrarea acesteia pe piața locală și consideră asigurările un domeniu vital în activitatea oricărui fermier.

Schimbările climatice accelerate din ultimii ani ridică provocări majore pentru industria agro-alimentară și tuturor jucătorilor implicați. Temperaturile tot mai ridicate de-a lungul anului sau ninsorile și înghețurile extrasezoniere ne demonstrează faptul că trebuie să ne adaptăm stilul de viață pentru a putea să asigurăm un trai durabil pentru noi și generațiile viitoare.

Agra Asigurări este o companie austriacă, care activează de 5 ani pe piața din România și a asigurat în această perioadă peste 2.5 mil. ha, dintre care ⅔ reprezintă culturile de toamnă, iar ⅓ culturile de primăvară, despăgubind peste 4500 de clienți. De asemenea, Agra Asigurări colaborează în prezent cu 60 de companii de brokeraj și aproximativ 270 de colaboratori pentru intermedierea produselor de asigurare.

Suprafața totală asigurată de Agra Asigurări pe teritoriul României se apropie de 400.000 ha în 2021. Fiind dependentă de starea climatică, sănătatea solului și apă, agricultura este o industrie vulnerabilă la dezastrele naturale și schimbările climatice. Totodată, rămâne în continuare o sursă de trai pentru aproape jumătate din omenire, dar și o ramură economică importantă.

Dorel Istrate este fermier din localitatea Șăulia, județul Mureș, și activează în domeniul agricol de 27 de ani

Pentru el, pământul este sacru și consideră că cine dorește să practice agricultura, trebuie să învețe întâi limba plantelor. Dacă plantele sunt îngrijite și ocrotite, ele te răsplătesc.

Terenurile sale, aflate în Podișul Transilvaniei sunt fertile, solul fiind de tip cernoziom, unde a ales să cultive cereale păioase și plante tehnice. De asemenea, fermierul produce semințe de grâu, rapiță, sfeclă de zahăr și porumb. Culturile sunt unele scumpe, iar riscurile asociate acestora sunt destul de mari, așa că nu își permite să piardă cultura.

„Pentru mine, asigurarea culturilor este sfântă. Toate sunt culturi cu valori mari, iar astăzi nu îmi permit să nu mai fac asigurări la nicio cultură. Riscul și pierderea sunt foarte mari, așa că prefer să pierd asigurarea, dar să nu pierd cultura”, a povestit Dorel Istrate.

Sectorul agricol al zilelor noastre necesită o atenție sporită

Impredictibilitatea climatică pe termen lung determină numeroase riscuri și necesitatea adoptării unor măsuri de siguranță suplimentare în agricultură. Confruntându-se preponderent cu seceta în ultimii ani, dar și cu grindina, fermierul alege întotdeauna să facă asigurările pe producție, nu pe înființarea culturii, estimând că este mai rentabil în acest fel.

„În general, la noi în zonă, nu a fost atât de grav ca în sudul și vestul României, am mai recuperat ceva din culturi. Întotdeauna estimez la grâu minim 6 tone la hectar, la porumb 10 tone, la sfeclă 70 tone, la rapiță 3 tone. Dacă nu fac asigurările pe valoarea asta de producție, nu are rost să fac asigurări. Până acum nu m-am înșelat”, completează Dorel Istrate.

Dorel Istrate s-a declarat mulțumit de colaborarea avută de-a lungul timpului cu Agra Asigurări, fiind în general fidel prestatorilor pe care îi alege.

„Pentru mine, Agra Asigurări este o firmă serioasă și relația cu ei este una bună, așa că le recomand și altor fermieri să facă asigurări”, conchide Dorel Istrate.

Agra Asigurări dispune de un proces amplu și performant de digitalizare, de la vânzare și până la evaluarea daunelor

Evaluarea daunelor la Agra Asigurări printr-un proces simplu și digital, cu ajutorul informațiilor preluate de sateliți și drone. Gestionarea polițelor de asigurare și avizarea daunelor se realizează printr-o birocrație minimă, în cadrul portalului online. Evaluarea se realizează ulterior pe tabletă, fără multe documente și alte procese care să îngreuneze fluxul de evaluare.

Un alt aspect digital care este pus la dispoziția fermierilor pentru a le ușura munca este aplicația AgraSat, prin care aceștia pot vizualiza în timp real evoluția culturilor direct pe telefon. Conform condițiilor de plată, aceasta se face la maximum 30 zile după constatarea daunelor și semnarea protocolului. Dat fiind procesul digital bine optimizat, experiența dovedește faptul că plata se face în medie în decurs de 7 zile.

Echipa de evaluatori din România este în continuă creștere, în trend cu suprafețele asigurate.

„Dezvoltarea a venit ca urmare a profesionalismului. Avem o echipă stabilă și angajați loiali, a căror experiență este baza succesului nostru pe piață. Suntem bucuroși că avem o echipă puternică și că reușim să transmitem acest lucru și clienților sau partenerilor noștri. În ceea ce privește echipa de evaluatori, avem alături de noi oameni dedicați, cu expertize diverse, de la ingineri agronomi, până la persoane din cercetare, fermieri activi sau absolvenți de studii agronomice”, a declarat Adrian-Horia Lupu, Director General Agra Asigurări România.

Despre Agra Asigurări

Societatea de asigurări Österreichische Hagelversicherung a fost fondată în anul 1947 în Austria, la inițiativa fermierilor de către companiile de asigurare austriece. Datorită experienței exclusiv în domeniul agricol, Agra Asigurări este una dintre puținele companii de asigurări din Europa ce are în portofoliu o asigurare pentru secetă încă din anul 2000. Odată cu deschiderea sucursalei locale din România în 2016, asigurarea riscului de secetă este disponibilă acum și pentru fermierii români, alături de acoperirile standard pentru grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială și îngheț.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.