Idei de evadare în natură: Cascada şi mlaştina Seche (Szökő) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Timp Liber » Idei de evadare în natură: Cascada şi mlaştina Seche (Szökő)
Idei de evadare în natură: Cascada şi mlaştina Seche (Szökő)

Idei de evadare în natură: Cascada şi mlaştina Seche (Szökő)

Propunerea pentru această săptămână este o zonă acvatică, pentru că zona Harghita-Mădăraş (care este şi sit ce aparţine reţelei ecologice europene Natura 2000 în România) este brăzdată de o reţea hidrografică bogată în cursuri de apă.

În staţiunea Harghita-Mădăraş se ajunge dinspre DN 13A. Din staţiune, de la cabana Harghita-Mădăraşului, se poate urma un traseu cu bandă albastră. După 10-20 de minute de mers, traseul se întâlneşte cu un altul (punct roşu); se face stânga, pe punctul roşu, iar în 20 de minute se ajunge la cascada Seche.

În acea zonă se află şi una dintre cele mele mai frumoase mlaştini din etajul montan superior al României, având o floră şi un peisaj remarcabil (bineînţeles, este vorba de mlaştina Seche). La formarea ei au contribuit izvoarele ce apar sub Vârful Mădăraş; având o scurgere mai lentă, acestea îmbibă solurile cu apă şi, favorizat de condiţiile climatice specifice climatului subalpin-montan, se creează condiţii pentru formarea turbei. Apoi, apa izvoarelor dispare în mlaştinile turboase. Iar una dintre ele este mlaştina Seche, care s-a păstrat aproape intactă.

Izvoarele reapar la suprafaţă după ce panta versantului crşște, formând Pârâul Seche (sau Pârâul Săritor), care e cunoscut localnicilor pentru pitoreasca cascadă cu acelaşi nume.

Tot în acest areal se găsesc şi specii relicte din perioada glaciară.

Pentru pasionaţii de ciclism trebuie menţionat şi faptul că traseul Harghita-Mădăraş – Cascada Seche – Harghita-Mădăraş – Gyöngyöskút – Széleskút este amenajat şi pentru cicloturism.

Informaţii suplimentare despre această zonă pot fi găsite pe http://www.szokolap.green-agora.ro/ro/index.html.

LIVIU C.

(Rubrică realizată cu sprijinul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.