Iarna nu îşi face încă simţită prezenţa în Harghita Puţine intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni în ultima perioadă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate »
Iarna nu îşi face încă simţită prezenţa în Harghita
Puţine intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni în ultima perioadă
<h5><i>Iarna nu îşi face încă simţită prezenţa în Harghita</i></h5> Puţine intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni în ultima perioadă

Iarna nu îşi face încă simţită prezenţa în Harghita
Puţine intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni în ultima perioadă

Salvamontiştii harghiteni nu au avut multe intervenţii în perioada sărbătorilor de iarnă şi în primele zile ale noului an, având în vedere şi faptul că în zonă nu a nins semnificativ, iar temperaturile sunt neobişnuit de ridicate pentru această perioadă.

Şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat că în luna decembrie a anului trecut au fost înregistrate 13 intervenţii, iar în primele zile ale acestui an alte şase. „Pot să spun că numărul intervenţiilor este chiar foarte mic şi asta datorită faptului că nu prea avem zăpadă. Sunt numai câteva pârtii de schi care cât de cât funcţionează, dar şi căldura este foarte mare, deci să avem 9-10 grade Celsius la Harghita Băi este ceva extraordinar”, a afirmat Fekete Örs.

Acesta a precizat că în urmă cu câteva zile salvamontiştii harghiteni au intervenit în cazul unui bărbat în vârstă de 47 de ani din Miercurea-Ciuc, care se pare că a făcut un efort mai mare pe un traseu din zona Harghita Băi şi ar fi făcut infarct, acesta nerăspunzând din păcate manevrelor îndelungi de resuscitare. Fekete Örs a menţionat că salvatorii montani harghiteni au fost solicitaţi să intervină şi în două cazuri în care oamenii s-au rătăcit pe munte din cauza ceţii şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a recomandat amatorilor de drumeţii să ţină cont de faptul că totuşi este încă iarnă, se întunecă repede şi astfel pot să apară probleme.

Potrivit afirmaţiilor sale, în judeţ funcţionează cinci pârtii de schi cu zăpadă artificială, dintre care unele doar periodic, dar având în vedere temperaturile ridicate din această perioadă condiţiile pentru schiat nu sunt cele mai bune. Fekete Örs a explicat că zăpada artificială îngheaţă mai repede, dar se şi înmoaie rapid în principal în zonele expuse la soare şi este nevoie de acordarea de atenţie sporită pentru evitarea accidentărilor.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.