Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hotărâre definitivă a ÎCCJ: Primarul municipiului Miercurea Ciuc, 2.000 de lei amendă pentru discriminarea românilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Hotărâre definitivă a ÎCCJ: Primarul municipiului Miercurea Ciuc, 2.000 de lei amendă pentru discriminarea românilor
Hotărâre definitivă a ÎCCJ: Primarul municipiului Miercurea Ciuc, 2.000 de lei amendă pentru discriminarea românilor

Hotărâre definitivă a ÎCCJ: Primarul municipiului Miercurea Ciuc, 2.000 de lei amendă pentru discriminarea românilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, săptămâna trecută, recursul primarului UDMR din Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán, împotriva sentinţei Curţii de Apel Târgu Mureş, prin care instanţa a respins acţiunea edilului împotriva Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care l-a amendat cu 2.000 lei pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor din municipiul reşedinţă de judeţ.

„CNCD a admis în data de 16 decembrie 2015 sesizarea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi a constatat faptul că Instituţia Primarului municipiului Miercurea Ciuc (…) a discriminat români pe criterii etnice prin impunerea cunoaşterii limbii maghiare în mod obligatoriu pentru participanţii la un concurs pentru ocuparea unui post din Primăria Miercurea Ciuc”, informează preşedintele ADEC, Dan Tanasă, pe blogul său.

Concursul pentru ocuparea a două posturi în cadrul Primăriei Miercurea Ciuc a fost organizat în luna noiembrie 2014. În luna mai 2015, Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a sesizat CNCD cu privire la această condiţie discriminatorie. „CNCD s-a pronunţat prin Hotărârea nr. 627/16.12.2015, după aproape şapte luni (cu încălcarea prevederilor legale care prevăd un termen de 90 de zile pentru emiterea unei hotărâri!) şi a constatat existenţa discriminării pe criterii etnice a românilor doar în cazul concursului pentru postul de consilier la Compartimentul resurse umane şi salarizare”, mai scrie preşedintele ADEC pe blogul său.

Primarul Ráduly Róbert-Kálmán a acţionat în judecată CNCD pentru a anula amenda de 2.000 lei. Iar Curtea de Apel Târgu Mureş a respins în data de 13 mai 2016 acţiunea primarului din Miercurea Ciuc. După care primarul municipiului a formulat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Târgu Mureş, care a fost respins ca nefondat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.