Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hotă de biosecuritate donată spitalului județean de Asociația Casin și Asociația pentru Județul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Sănătate » Hotă de biosecuritate donată spitalului județean de Asociația Casin și Asociația pentru Județul Harghita
Hotă de biosecuritate donată spitalului județean de Asociația Casin și Asociația pentru Județul Harghita

Hotă de biosecuritate donată spitalului județean de Asociația Casin și Asociația pentru Județul Harghita

Echipamentul, în valoare de 47.000 de lei, va fi instalat în Laboratorul de Biologie Moleculară al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Miercurea Ciuc

Primarul localității Plăieșii de Jos, András Zoltán, care este și președintele Asociației Casin, a predat echipamentul, joi, spitalului județean.

El a explicat că, în urma discuțiilor purtate cu conducerea Consiliului Județean (CJ) Harghita, a aflat că SJU are nevoie de echipamente specifice pandemiei COVID-19. „Și atunci ne-a venit gândul să deschidem un cont bancar pentru donații. La această chemare au răspuns, Slavă Domnului, mai multe persoane fizice și juridice, așa încât am putut aduna 26.000 de lei. Am discutat apoi cu conducerea SJU, ce am putea cumpăra din acești bani și răspunsul a fost că cel mai important ar fi acum o hotă de biosecuritate. Dar valoarea acesteia era mult mai mare decât fondurile deținute de Asociație, așa încât, în parteneriat cu Asociația pentru Județul Harghita, am achiziționat acest instrument”, a relatat primarul András Zoltán, urându-le medicilor „din întreg sistemul sanitar spor la treabă, mult succes, fără pandemie și fără infectare cu COVID!”.

Hota de biosecuritate asigură un înalt nivel de protecție pentru operatori, pentru probe, dar și pentru mediu, minimizând pericolele inerente lucrului cu material microbiologic.

„Sub hota sterilă facem extracția ARN-ului, extracția materialului genetic al virusului (SARS-CoV-2 – n.a.). Extracția se face manual și biosecuritea este importantă pentru siguranța personalului și pentru evitarea contaminării între probe, astfel încât să nu dăm rezultate fals-negative sau fals-pozitive. Ea va dubla capacitatea existentă”, a explicat prof. Albert Beáta, șefa Laboratorului de Biologie Moleculară al SJU.

Donația a fost preluată de managerul spitalului județean din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, care a mulțumit pentru valorosul dar.

„Suntem recunoscători pentru orice donație care ajută la diagnosticarea mai rapidă a pacienților noștri. Hota de biosecuritate este un element foarte important al Laboratorului de Biologie Moleculară. În prezent este în curs amenajarea spațiului unde va fi amplasat acest echipament”, a precizat managerul SJU.

Mulțumiri pentru inițiativa Asociației Casin și pentru locuitorii comunei Plăieșii de Jos, care au contribuit, prin sumele donate, la dotarea spitalului județean, a transmis și președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

„În istorie au fost perioade când tot Ciucul, inclusiv Gheorgheniul, erau conduse de la Casin. Eu cred că locuitorii comunei continuă gestul de a fi răspunzători pentru restul județului, sau cel puțin pentru cei din Ciuc și Gheorgheni. Le mulțumim celor care au donat, este un exemplu foarte bun, este cea mai mare sumă care a fost donată până acum din partea unei comunități locale, deși știm bine că Casinul nu se numără printre localitățile cu populație mare și cu putere economică foarte mare. Mulțumesc, totodată, și celorlalți sponsori care au contribuit, prin intermediul Asociației pentru Județul Harghita, la achiziționarea acestei hote”, a declarat Borboly Csaba.

El a profitat de ocazie pentru a mulțumi încă o dată personalului medical, urându-i putere și solidaritate pentru a-și continua activitatea la fel cum a făcut și până acum.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.