Societatea Ornitologică Română (SOR) a reluat numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicaţiei Uite, barza!, startul recensământului dându-se în această săptămână și urmează să se încheie pe 5 iulie.
Potrivit unui comunicat emis de SOR, orice persoană care folosește un smartphone poate ajuta la realizarea acestui recensământ, urmând să folosească aplicaţia Uite,barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru IOS.
Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibului de barză, trebuie să pornească aplicaţia și GPS-ul telefonului. Apoi, este necesară completarea câtorva informaţii: număr de păsări prezente, pe ce fel de construcţie se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol. De asemenea, aplicaţia solicită și realizarea unei poze a cuibului, iar utilizatorii aplicaţiei pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, cum sunt, spre exemplu, electrocutările sau coliziunile.
Pentru că precizia localizării este foarte importantă, poziţia cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului cât mai aproape de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul.
De menţionat faptul că datele salvate în aplicaţie pot fi trimise şi ulterior dacă nu există conexiune la internet. De asemenea, berzele albe și puii trebuie număraţi numai la cuib. Diferenţa dintre păsările adulte și pui este simplă: adulţii au ciocul roșu, iar puii au ciocul negru.
Pe baza informaţiilor colectate, se va realiza o hartă de senzitivitate, astfel că distribuitorii de energie electrică pot afla cu precizie care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de semnalizatoare, pentru a se evita în viitor coliziunile și electrocutarea păsărilor. Potrivit sursei citate, la finalul campaniei, datele colectate vor ajunge la distribuitorii de energie electrică din România, SOR sperând ca aceștia să se implice în protejarea berzelor albe.
4 ani de Uite, barza!
Proiectul Uite, barza! a intrat în cel de-al patrulea an, fiind implicaţi voluntari din toată ţara în protejarea berzelor albe. Datorită volumului semnificativ de informaţii înregistrate de către utilizatori începând cu anul 2017, aplicaţia reprezintă un instrument important pentru ornitologi și efortul lor de protejare a berzelor albe.
Din 2017 până în prezent, aplicaţia Uite, barza! a avut peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicaţii locale” din Google Play.
Anul trecut, cu ajutorul aplicaţiei, au fost recenzate peste 3.000 de cuiburi. (L.C.)