Prefectura Harghita a atacat în instanţa de contencios-administrativ patru memorandumuri adoptate de consiliile locale din Ditrău, Lăzarea, Suseni şi municipiul Gheorgheni, prin care se solicită crearea unei regiuni administrative autonome numite Ţinutul Secuiesc, a declarat presei prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei.
„Încep să apară din partea autorităţilor publice locale acte administrative prin care se încearcă crearea unei regiuni administrative care să fie denumită Ţinutul Secuiesc şi care să fie supuse atenţiei atât Guvernului, cât şi Parlamentului. (…) Este vorba de o hotărâre prin care se aprobă Memorandumul trimis Guvernului şi Parlamentului României prin care se solicită crearea Ţinutului Secuiesc, un statut autonom acestei regiuni, aprobat printr-o lege organică, delimitarea subdiviziunilor administrative din cadrul acestei regiuni să se realizeze prin referendum local şi în acele unităţi administrativ-teritoriale în care ponderea unei minorităţi depăşeşte 10 la sută, limba acesteia să fie recunoscută ca limbă oficială”, a declarat prefectul Adrian Jean Andrei.
Acesta a subliniat că, până în prezent, Prefectura a atacat în instanţa de contencios-administrativ toate cele patru hotărâri emise în acest sens de consiliile locale din Ditrău, Lăzarea, Suseni şi municipiul Gheorgheni, întrucât acestea contravin Constituţiei României, care „stipulează clar care este organizarea administrativ-teritorială a ţării, limba oficială şi aplicabilitatea folosirii limbii în cazul ponderii unei minorităţi naţionale”.
Prefectul a ţinut să precizeze că aceste hotărâri nu sunt valabile deoarece există o lipsă a competenţelor materiale a consiliilor locale de a emite sau a adopta astfel de acte administrative.
„Orice hotărâre care vizează astfel de teme nu poate fi adoptată în baza unei competenţe legale, în consecinţă nu pot produce raporturi juridice şi nu are forţă executorie, nefiind obligatorie”, a explicat Adrian Jean Andrei.
Prefectul Harghitei a accentuat că crearea unei regiuni administrative încalcă flagrant articolul 3 din Constituţia României, care consfinţeşte că teritoriul ţării este organizat sub aspect administrativ în comune, oraşe şi judeţe.
„Or pentru o astfel de iniţiativă este necesară revizuirea Constituţiei, iar iniţiativa revizuirii legii fundamentale aparţine preşedintelui României, unei pătrimi din numărul senatorilor şi deputaţilor sau unui număr de 500.000 cetăţeni cu drept de vot, conform articolului 150 din Constituţie. De aceea, pornind de la această prevedere legală, orice solicitare de acest gen este neîntemeiată şi ilegală”, a spus prefectul Harghitei.
El a adăugat că se aşteaptă ca şi alte consilii locale să adopte astfel de memorandumuri, dar a subliniat că acestea vor fi atacate în instanţă întrucât sunt ilegale.
„Mă aştept ca şi alte autorităţi publice locale să aibă astfel de porniri, însă vreau să le transmit că aceste iniţiative le consider a fi – şi sunt – ilegale, iar orice act administrativ care vizează crearea de alte regiuni decât cele consfinţite prin lege le voi ataca în instanţă. Acest demers nu este îndreptat împotriva cuiva, dar trebuie să se înţeleagă că Prefectura este garantul respectării legii, iar acest aspect nu se discută sau negociază”, a conchis prefectul Adrian Jean Andrei.
Gina Ştefan, Agerpres
Domnului Mihai Grosu ii raspund ca situatia este total diferita de Ucraina! Maghiarii din Romania nu sunt rusii din Ucraina! Si nici romanii nu sunt ucraineni!