Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grijă şi respect pentru comunitate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Grijă şi respect pentru comunitate
Grijă şi respect pentru comunitate

Grijă şi respect pentru comunitate

Puţine primării se achită de responsabilitatea care le-a fost încredinţată aşa cum o face cea din Odorheiu Secuiesc. Prezentul ne supune la grele încercări şi, după cum obişnuiesc să spună bătrânii înţelepţi, la vreme de cumpănă îşi dau măsura aleşii.        

În municipiul de pe Târnava Mare atmosfera e calmă, lipseşte vânzoleala pe care o vedem în alte oraşe de pe la noi sau din restul ţării. Oamenii au fost ajutaţi să înţeleagă că este mai bine şi mai sigur să rămână acasă. Şi sunt liniştiţi, pentru că numeroasele măsuri punctuale şi ferme menite să limiteze răspândirea coronavirusului în comunitate, luate din timp, i-au convins că li se poartă de grijă.

Primăria din Odorheiu Secuiesc s-a mişcat repede şi eficient: la începutul săptămânii trecute, au fost anulate toate festivităţilor prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, imediat ce şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat interzicerea adunărilor publice cu mai mult de o mie de persoane, ne povesteşte purtătoarea de cuvânt a administraţiei publice locale, Zörgö Noémi.

Peste 48 de ore, la şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, s-a decis suspendarea accesului publicului în sediul municipalităţii, cu excepţia cazurilor de extremă urgenţă, care necesită eliberarea certificatelor de naştere şi de deces, solicitanţii fiind verificaţi înainte de intrare de asistente medicale, în cortul amplasat în curtea instituţiei. Cererile cetăţenilor sunt şi vor fi soluţionate prin e-mail şi prin telefon. Pentru a le înlesni demersurile, la mai puţin de două ore după luarea acestei decizii, locuitorilor le-au fost puse la dispoziţie pe site-ul primăriei, pe Facebook şi la poarta municipalităţii numerele de telefon directe şi adresele de e-mail ale fiecărui birou şi fiecărei direcţii aparţinând autorităţii publice menţionate, precum şi ale instituţiilor aflate în subordinea primăriei (Bibliotecă, Teatru, Birou de Turism, etc.). Şi tot din grijă pentru comunitate, pe site-ul primăriei a fost postată o bază de date cu conturile asociaţiilor de proprietari din oraş, unde locuitorii îşi pot plăti întreţinerea online, de acasă.

La o oră după ce la nivel naţional s-a hotărât închiderea şcolilor şi grădiniţelor, Primăria Odorheiu Secuiesc a considerat de cuviinţă să închidă şi creşele din oraş, deşi acestea nu erau vizate de decizia Ministerului Educaţiei.

Peste 13.000 de pliante, realizate pe cheltuiala autorităţii publice locale, cuprinzând informaţii cu privire la noul coronavirus şi la măsurile de protecţie necesare – igiena mâinilor, evitarea contactului cu alte persoane, a aglomeraţiei, rămânerea acasă şi altele – au ajuns în ziua următoare în cutiile poştale ale odorheienilor. „Am făcut o infografică, iar pe spatele pliantului au fost tipărite numerele de telefon şi adresele de e-mail ale birourilor noastre”, a precizat Zörgö Noémi.

Încă de săptămâna trecută s-a luat hotărârea restrângerii accesului în restaurantele, barurile şi cafenele din oraş până la ora 23:00, pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Surpriza avea să vină la începutul acestei săptămâni (luni), când reprezentanţii comercianţilor şi ai restaurantelor din oraş au propus şi solicitat primăriei o nouă restrângere a accesului în localurile publice, până la ora 18:00, hotărâre care a fost pusă în vigoare. „Ei au venit cu această idee, un reprezentant a decis chiar să îşi închidă cele două restaurante pe care le are”, a relatat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc.

Marţi, s-a decis închiderea celor 27 de locuri de joacă în aer liber, a sălilor de joacă din oraş şi dezinfectarea acestora. „Pe fiecare am amplasat afişe, în care explicăm de ce am decis să le închidem şi până când, adică pe perioadă nedeterminată. Erau pline de copii, de părinţi şi bunici care cred că preşcolarii şi şcolarii sunt în vacanţă. Nu cred că îşi dau seama de pericolul la care se expun. Am primit multe sesizări în acest sens”, a detaliat reprezentanta municipalităţii.

În aceeaşi zi, primarul a sporit diseminarea măsurilor de protecţie prin scrisori trimise fiecărui agent comercial, atenţionându-i să fie „foarte atenţi la dezinfectare, în special a intrărilor, a clanţelor, în zona barurilor, a casieriei, iar dezinfectarea să fie făcută frecvent”.

Reprezentanta Primăriei Odorheiu Secuiesc a menţionat că printre măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus se numără şi suspendarea transportului în comun. „Nu mai circulă nici un autobuz, iar taximetriştii sunt obligaţi să dezinfecteze toată maşina, inclusiv portierele şi mânerele acestora, după fiecare cursă”, a afirmat Zörgő Noémi.

Dezinfectarea oraşului a demarat la sfârşitul săptămânii trecute, cu pieţele agro-alimentare din oraş, iar Oborul a fost închis.

Marţi, după ora 18:00, când se înregistrează un trafic mai scăzut, s-a trecut la dezinfectarea străzilor din municipiu, fiind finalizată dezinfecţia celor 20 de artere principale. De miercuri, conform unui program bine stabilit, îşi aşteaptă rândul celelalte străzi din oraş, aproximativ 70 la număr. Cu acest prilej se dezinfectează şi mobilierul stradal.

Potrivit sursei citate, marţi, edilul Gálfi Árpád a trimis scrisori şi primarilor localităţilor învecinate, solicitându-le să iniţieze, la rândul lor, procedura dezinfectării comunelor şi satelor aparţinătoare. „Degeaba dezinfectăm noi şi luăm măsuri riguroase pentru prevenirea infecţiei, dacă în satele şi comunele din jur primarii nu fac acelaşi lucru şi nu îşi informează corespunzător cetăţenii; toţi vor ajunge la Spitalul din Odorhei şi nu e bine, toate eforturile noastre vor fi fost degeaba”, a explicat aceasta.

Pentru ca populaţia să înţeleagă pe deplin ce trebuie să facă şi importanţa vitală a respectării măsurilor de protecţie, municipalitatea a iniţiat şi o campanie de informare video, în care sunt cooptaţi actori ai Teatrului „Tomcsa Sándor” din localitate şi medici. Ei vor explica, în cadrul unor scurte videoclipuri, de ce este important să stăm acasă şi să ne protejăm pe noi şi pe ai noştri. „Avem familii, avem părinţi, avem bunici, avem un viitor în faţă. Dacă nu facem ceea ce trebuie, dacă nu respectăm regulile, nu vom avea nici viitor, nici bunici, nici părinţi, nici familie, nu vom avea nimic”, a concluzionat elocvent Zörgő Noémi, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.