Grevă spontană în sistemul de finanţe | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Grevă spontană în sistemul de finanţe
Grevă spontană în sistemul de finanţe

Grevă spontană în sistemul de finanţe

Angajaţii sunt nemulţumiţi că Guvernul le-a majorat salariile oamenilor din minister şi de la centru cu peste 60%, în timp cei ei au rămas cu lefurile vechi

 Ieri, instituţiile finanţelor publice din toată ţara au avut activitatea suspendată după ce angajaţii au intrat în grevă spontană pe durată nedeterminată.

Ferencz Katalin, preşedinta Sindicatului Sed Lex Harghita, spunea că angajaţii sistemului public au hotărât să pornească greva spontană după ce a apărut Ordonanţa de Urgenţă 47. Aceasta, spunea Ferencz Katalin, prevede „mărirea grilei de salarizare cu 25 de trepte pentru cei din Minister, de la ANAF, de la Contribuabili Mari şi de la Antifraudă; asta înseamnă 62,5% mărire de salariu. Restului angajaţilor din Ministerul Finanţelor – adică noi, cei din teritoriu, sectoarele de la Bucureşti, Direcţia Regională Bucureşti şi din toată ţara – nu ni se măreşte salariul”.

Ferencz Katalin preciza că în judeţ sunt două sindicate ale angajaţilor din sistemul de finanţe – Sed Lex, cu 260 de membri, şi SNFP, cu 65 de membri – dar în acest protest s-au alăturat toţi angajaţii din judeţ, indiferent că fac parte sau nu dintr-un sindicat. Totodată, ea a mai spus că greva este pe perioadă nedeterminată, până când Guvernul va reveni asupra deciziei de nemajorare a salariilor şi celorlalţi angajaţi din cadrul ministerului.

„Nu poate să facă o discriminare aşa de mare faţă de oamenii care, efectiv, fac colectarea, executarea, fac controlul – afirma Ferencz Katalin. De fapt, noi suntem cei care avem legătură directă cu contribuabilul şi noi să avem salariile cele mai mici? S-a făcut o comparaţie cu mărirea salariilor de după 1 noiembrie: de exemplu, în funcţie de execuţie un inspector principal o să aibă salariul mult mai mare decât un director general de regiune; asta înseamnă că un inspector principal de aici, din teritoriu, faţă de cel de la ANAF, o să primească de 4 ori mai puţin salariu şi munca prestată e aceeaşi, responsabilităţile sunt aceleaşi.

(…) Şi până acum au luat salariu mai mare decât noi, pentru că e aparat central. Şi la aparatul central iară s-a mărit cu 62,5% faţă de noi, care facem parte din deconcentrate. Este inadmisibil.

(…) Asta este o bătaie de joc faţă de angajaţi. Din 28.000, câţi suntem angajaţi ai Ministerului Finanţelor, cinci mii şi ceva au luat mărire de salariu, iar restul 23.000 rămân cu buza umflată!”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.