Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grevă la Praid şi în alte trei saline; activităţile de turism şi de exploatare sistate până la soluţionarea conflictului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Grevă la Praid şi în alte trei saline; activităţile de turism şi de exploatare sistate până la soluţionarea conflictului
Grevă la Praid şi în alte trei saline; activităţile de turism şi de exploatare sistate până la soluţionarea conflictului

Grevă la Praid şi în alte trei saline; activităţile de turism şi de exploatare sistate până la soluţionarea conflictului

Aproximativ 150 de angajaţi ai Salinei Praid au încetat activitatea, în semn de protest faţă de neacordarea voucherelor de vacanţă, solidarizând cu cei 90 de mineri blocaţi în subteran la Salina Ocna Dej, din acelaşi motiv. De ieri nu se mai poate vizita Salina Praid, iar producţia de sare a fost oprită în urmă cu o săptămână.

Liderul sindicaliştilor de la Salina Praid, Kelemen József, a declarat, ieri, că cei 150 de angajaţi au declanşat, săptămâna trecută, un protest spontan, după ce au aflat că nu li se vor mai acorda voucherele de vacanţă bugetate pentru 2019, cele peste 3 miliarde de lei alocate în acest scop urmând să fie redirecţionate pentru restructurare şi acordare de plăţi compensatorii la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea.

„Noi am avut banii (pentru voucherele de vacanţă – n.a.) bugetaţi în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2019. Din păcate, se preconizează că se vor opri uzinele sodice Govora şi din această cauză conducerea SALROM, fără să ne întrebe, a vrut să facă un program de restructurare şi să depună un buget rectificat, iar valoarea voucherelor – peste 3 miliarde de lei – a trecut în bani compensatori”, a explicat Kelemen József.

Liderul sindicatului Salinei Praid a afirmat că acesta este motivul pentru care s-a declanşat, în data de 28 octombrie, protestul spontan la Salina Ocna Dej, unde în prezent 90 de mineri sunt blocaţi în subteran şi refuză să urce la suprafaţă.

A doua zi, au intrat în grevă spontană şi colegii ortaci de la salinele Târgu Ocna şi Slănic Prahova. În urmă cu o săptămână, protestatarilor li s-au alăturat sindicaliştii de la Salina Praid.

„Noi am început protestul spontan miercuri (30 octombrie – n.a.). Văzând câţi turişti sunt în vacanţă cu copiii, ne-am înţeles cu conducerea să nu ne atingem de baza de tratament. N-am mai făcut producţie miercuri, joi şi vineri, luni am continuat protestul cu reducerea programului de vizită (în salină – n.a.) de la ora 8:00 la ora 10:00, iar de astăzi (5 noiembrie – n.a.), am închis complet, din cauză că cei din Consiliul de Administraţie al SALROM nu vor să voteze să se remedieze acest conflict”, a relatat liderul sindicaliştilor de la Salina Praid.

Potrivit sursei citate, conducătorii sindicatelor din cele patru saline au fost invitaţi, duminica trecută, la Bucureşti. Directorul general al Societăţii Naţionale a Sării, Constantin Jujan, a fost reprezentat la discuţii de Irina Müller, mandatată să reprezinte conducerea SALROM.

„Noi am cerut insistent să ni se acorde voucherele de vacanţă. Consiliul de Administraţie avea posibilitatea să remedieze acest conflict, avea termen pentru votul final până azi-noapte la ora 12:00. Din păcate, nu s-a votat nimic”, a continuat Kelemen József, negocierile în vederea identificării unei soluţii în beneficiul protestatarilor neavând sorţi de izbândă. Rezultatul: protestele vor continua la cele patru saline. Minerii nu înţeleg cum este posibil să nu primească un drept pentru care au fost alocate sume din buget şi de care beneficiază alţi bugetari. Frustrarea este cu atât mai mare, în condiţiile în care Salina Praid nu lucrează în pierdere, ci an de an în profit, în primele nouă luni ale anului în curs acesta cifrându-se la aproape 9,7 milioane de lei, cu 14% mai mare decât anul trecut în acelaşi interval de timp.

„Ei au aruncat responsabilitatea către AGA, iar de acum încolo nimeni nu ştie ce se va întâmpla, fiindcă acum avem un alt Guvern, se face predarea între miniştri”, a adăugat liderul sindicaliştilor de la Praid. „Noi ne menţinem pe baricade, deja nu este cale de întoarcere, nu renunţăm la protest până nu ni se asigură voucherele”, a mai spus acesta.

În prezent sunt în grevă în jur de 400 de mineri, angajaţi ai salinelor Târgu Ocna, Ocna Dej, Slănic Prahova şi Praid.

„Asta e sclavia modernă, oamenii pot lucra la salariul minim pe economie, trebuie să plătească facturile şi în rest gata! Dacă premierul Ludovic Orban a dat dispoziţie să se rezolve problema Văii Jiului, ar trebui ca şi această problemă, a noastră, să stea în atenţia noului ministru al Economiei, că sunt destule probleme la SALROM şi în toate sucursalele sale”, a conchis Kelemen József, liderul sindicaliştilor de la Salina Praid.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.