Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu Valentin Mîndru despre comuna Sărmaş (I)În momentul de faţă, obiectivele primăriei sunt extinderea reţelei de apă şi canalizare, apoi repararea drumurilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate »
De vorbă cu Valentin Mîndru despre comuna Sărmaş (I)
În momentul de faţă, obiectivele primăriei sunt extinderea reţelei de apă şi canalizare, apoi repararea drumurilor
<h6><i>De vorbă cu Valentin Mîndru despre comuna Sărmaş (I)</i></h6>În momentul de faţă, obiectivele primăriei sunt extinderea reţelei de apă şi canalizare, apoi repararea drumurilor

De vorbă cu Valentin Mîndru despre comuna Sărmaş (I)
În momentul de faţă, obiectivele primăriei sunt extinderea reţelei de apă şi canalizare, apoi repararea drumurilor

Acum 7 ani, comuna Sărmaş nu avea reţea de apă şi canalizare, astfel că, spunea primarul Valentin Mîndru, s-a pornit, practic, de la zero cu investiţia. La primul contract de finanţare, în 2012, au fost vizate construirea de puţuri, staţii de pompare şi de epurare a apei, dar şi aproape 10 km de reţea de apă şi canalizare în satele Hodoşa, Sărmaş şi Runc. Dar, din cauza documentaţiei, lucrarea a început abia în 2014.

După ce prima investiţie a fost finalizată, problema era găsirea unui operator. „Noi – arăta edilul –, nu ne-am permis să facem serviciul pentru că era foarte scump. Ne-am asociat cu Ditrău, Remetea şi Lăzarea şi avem contract de delegare de gestiune”.

După acei peste 9 km de reţea construită, în 2017 a demarat o lucrare de extindere în Hodoşa-Sat, pe o lungime de peste 3 km şi care a fost finalizată în 2018.

Acum, la 7 ani de la primul proiect, comuna se axează pe extinderea celor două reţele, fiind, aşa cum spunea Valentin Mândru, singurul domeniu în care s-a rămas în urmă.

Astfel, au început lucrările de extindere a reţelei în satele Fundoaia, Runc şi o parte din Sărmaş. Acestea sunt cuprinse în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene şi totalizează 11 km de reţea de apă şi canalizare. Valentin Mîndru spunea că în prezent stadiul lucrării se află pe la 11%.

În faza de licitaţie se află o altă lucrare, de aproximativ 8,6 milioane de lei şi care are în vedere extinderea reţelei de apă şi canalizare în satul Platoneşti. „Încercăm să o demarăm din fonduri şi, pe parcurs, vom vedea dacă reuşim să accesăm şi fonduri din alte surse”, spunea edilul.

Nu totul se rezumă la apă şi canalizare

Deşi marea parte a lucrărilor de acum are în vedere extinderea reţelei de apă şi canalizare, nu înseamnă că alte obiective sunt neglijate.

Aflate în strânsă legătură cu reţelele amintite sunt drumurile, pentru că, atunci când se sapă pentru introducerea conductelor, asfaltul se sparge. Astfel, spunea Valentin Mîndru, după ce se termină cu extinderile de canalizări, vor urma reparaţiile la drumuri. Şi asta pentru că, „din păcate, am început de la coadă – înainte toate străzile erau asfaltate, iar acum se vor strica din cauza lucrărilor”.

Dar până ce să fie necesară reabilitarea acelor drumuri, să precizăm faptul că anul acesta a fost finalizată o lucrare care a cuprins tocmai reabilitarea unui drum care a fost deteriorat în urma extinderii reţelei de apă şi canalizare. Este vorba de drumul din Hodoşa-Gară, la care lucrările au început în 2018 şi s-au ridicat la 1,1 milioane de lei (1 milion l-a asigurat comuna, iar 100.000 de lei Consiliul Judeţean).

Pentru Şcoala Gimnazială „Sf. Andrei” se află o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI), iar în plan se află şi reamenajarea zonei centrale a comunei.

Reabilitarea monumentului şi amenajarea unei fântâni arteziene

Primarul Valentin Mîndru spunea că există un proiect, care a trecut de stadiul de avizare, pentru amenajarea centrului comunei, care se va face după ce s-a trecut cu apa şi canalizarea. Se vor reabilita trotuarele, aleile, dar se doreşte şi amplasarea unei fântâni arteziene. De asemenea, se vrea realizarea unor lucrări la Monumentul Eroilor, iar gardul de metal care separă trotuarul de drumul european se va schimba, cel mai probabil, cu stâlpi de piatră.

Edilul mai spunea că în planurile de viitor se află şi amenajarea unui parc de joacă în faţa şcolii.

Din păcate, la blocurile din comună nu se pot face lucrări şi asta pentru că nu există o asociaţie. „Eu – spunea edilul comunei – mă lupt de ani de zile să fac o asociaţie, pentru că atunci se pot obţine fonduri europene pentru reabilitări – până acum nu prea s-au dat în mediul rural”.

De asemenea, dacă ar fi o asociaţie şi fiecare apartament ar cotiza cu 10-20 de lei lunar, atunci într-un an de zile s-ar strânge câteva mii de lei din care s-ar putea realiza câteva lucrări. Dar, în lipsa unei asociaţii, toţi locatarii sunt pe cont propriu.

„Vin şi-mi spun că nu le merge canalizarea. Dacă primăria repară canalizarea de la bloc şi nu plăteşte nimeni, atunci vine badea Ion de la casă şi spune că nu-i curge apa de canalizare. Şi atunci ar trebui primarul să repare toate canalizările, şi de la casă, şi de la bloc.

(…) Sunt chestii care ajung până acolo că se trezesc că pe cel de la etajul 3 îl plouă prin acoperiş, pe cel de la 1 nu-l interesează; pe cel de la 1 îl inundă vecinul de la 2, pe cel de la 3 nu-l interesează, că nu-l inundă pe el”, spunea Valentin Mîndru.

∗∗∗

Într-un număr viitor vom vedea şi care este situaţia economică şi socială din comuna Sărmaş – câţi copii mai merg la şcoală, cât de îmbătrânită e comuna şi care sunt principalele activităţi ale populaţiei.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Pai mai puneti ceva taxe ca taxe pe gunoi se plateste si nu se ia gunoiu nici macar tomberoane ptr asa ceva nu exista

  2. „Vin şi-mi spun că nu le merge canalizarea. Dacă primăria repară canalizarea de la bloc şi nu plăteşte nimeni, atunci vine badea Ion de la casă şi spune că nu-i curge apa de canalizare. Şi atunci ar trebui primarul să repare toate canalizările, şi de la casă, şi de la bloc.”
    Dar cine trebuie sa se ocupe de intretinerea retelei de canalizare?
    Badea Ion???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.