Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grevă de avertisment în unitățile de învățământ din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Grevă de avertisment în unitățile de învățământ din Harghita
Grevă de avertisment în unitățile de învățământ din Harghita

Grevă de avertisment în unitățile de învățământ din Harghita

Între orele 11:00 și 13:00, majoritatea unităților de învățământ din județ își suspendă activitatea, alăturându-se protestului la nivel național. 

Cele mai multe cadre didactice, auxiliare și nedidactice din școlile din Harghita sunt afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Filiala Harghita a FSLI numără 2.909 de membri, majoritatea din zona Odorhei, dintre care 1.797 (61,77%) au semnat pentru greva de avertisment. Și mai mulți dintre ei, 67,58%, au semnat pentru greva generală.

Profesorii nu își țin orele, dar rămân în clasă, pentru că elevii nu pot fi lăsați nesupravegheați.

„Noi avem o responsabilitate față de ei și trebuie să avem grijă de copii, fiindcă noi suntem pentru elevi și elevii sunt pentru noi. Nimeni nu a fost obligat să intre în grevă, fiecare a decis pentru sine, dar ne-am cam săturat de bătaia de joc față de Școală, nu numai față de dăscălime, ci și față de ce se întâmplă în Școală”, ne spune Kocs Ilona, președinta FSLI Harghita.

Protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federațiilor sindicale din Educație și de a adopta măsuri concrete cu privire la solicitările sindicaliștilor: „acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanțarea Educație; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu  01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017; acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestatăde personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă și suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”.

„Se găsesc bani pentru orice, pentru oricine, numai pentru Școală nu. De trei ani așteptăm să se aplice Legea salarizării, am acționat în instanța de judecată, am câștigat n+1 procese pentru banii care nu ni s-au dat. De la noi se așteaptă să respectăm legea, dar guvernanții nu o respectă în ceea ce ne privește. În urmă cu doi ani, trebuia să primim o majorare salarială de 8%, anul trecut încă 8% și acum 11%. Dacă le adunați pe toate, ies 27 de procente și ei ne dau prima majorare pe jumătate, 4%. Iar 4% înseamnă de la 40 până la 80 de lei pentru un cadru didactic; atunci pentru o femeie de serviciu cât? Legea 153 a intrat în vigoare în 2017 și nu s-a aplicat nici până în ziua de astăzi. Orele suplimentare care s-au ținut pentru recuperarea materiei în perioada pandemiei nu s-au plătit, nu se asigură nici posturile didactice, nedidactice și auxiliare necesare. Avem lege care prevede 6% din PIB pentru Educație (art. 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 – n.a.), dar în ultimii cinci ani nu am primit mai mult de 3%”, explică președinta FSLI Harghita.

Un procent de 70% dintre sindicaliștii FSLI – zona Ciuc, la care sunt afiliate 35 de unități de învățământ din municipiul reședință Miercurea Ciuc, din Ciucul de Sus, zona Ghimeș, precum și cele din localitățile Păuleni, Frumoasa și Ciucsângeorgiu – vor declanșa, la rândul lor, greva de avertisment.

„Fiecare membru a primit câte un formular cu nemulțumirile noastre și cu măsurile care solicităm să fie luate, ca să știe pentru ce își dau acordul sau refuză participarea la greva de avertisment. Așteptăm ca demersul nostru să aibă și un rezultat. Situația din Educație nu e simplă și în plus există multă incertitudine în privința derulării activității școlare; nu ne-am dori înghețarea anului școlar. Sunt destule greutăți în desfășurarea procesului educațional, totdeauna suntem lăsați la urmă, nu suntem luați în seamă, tot timpul trebuie să ne căutăm dreptatea prin tribunale și nu este normal”, arată Pora Fülӧp, președintele FSLI – zona Ciuc.

Filiala Harghita a Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, sub umbrela căreia se află toate unitățile de învățământ din zona Topliței – Tulgheș, Corbu, Borsec, Bilbor, Sărmaș, Subcetate – din municipiul Toplița și din orașul Bălan, Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc și Liceul din Dănești,  are 681 de membri, dintre care 525 (70,2%) și-au manifestat acordul, prin semnătură, pentru intrarea în grevă de avertisment.

„Avem semnale că la protest vor participa și mulți nemembrii de sindicat. Ajunge! Acesta este semnalul pe care îl transmitem. Suntem la a treia prorogare, este inadmisibil ce se întâmplă. Din discuțiile la nivel de unități școlare, cu liderii, oamenii nu mai acceptă, sunt total nemulțumiți și nemulțumirea este destul de mare. Nu e în regulă deloc ce se întâmplă, dacă vrem să facem ceva bun pentru viitoarea generație”, arată Emil Cojocaru, președintele filialei Harghita a Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.  

La protest participă și aproximativ 80% dintre membrii sindicatului neafiliat al Colegiului Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc.

Sindicaliștii care nu au semnat pentru greva de avertisment își vor susține orele conform orarului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.