Ger în Harghita: minus 23 de grade Celsius la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 7 octombrie 2022
Home » Societate » Ger în Harghita: minus 23 de grade Celsius la Miercurea Ciuc
Ger în Harghita: minus 23 de grade Celsius la Miercurea Ciuc

Ger în Harghita: minus 23 de grade Celsius la Miercurea Ciuc

  • Nopțile care urmează vor fi la fel de înghețate, cu valori termice care vor scădea, potrivit meteorologilor, până la și sub minus 20 de grade Celsius. De miercuri, vremea începe să se încălzească ușor.

Dimineața de duminică a fost cea mai geroasă din actualul sezon. Potrivit meteorologilor, pe fondul unui cer degajat de nori, valul de aer extrem de rece care a acoperit nord-estul, centrul și nord-vestul României a coborât mercurul în termometre cu până la minus 18 grade Celsius în Harghita începând de la ora zero a zilei de sâmbătă.

Cea mai scăzută temperatură din țară din zonele locuite, de minus 23 de grade Celsius, a fost consemnată duminică dimineață la Stația Meteorologică Miercurea Ciuc, în jurul orei 7:00, a precizat meteorologul Nagy István.

Noaptea a fost geroasă în tot județul, valorile termice minime înregistrate la stațiile meteo din județ fiind de minus 22 de grade Celsius la Joseni, minus 19,9 grade Celsius la Bucin, minus 19,7 grade la Toplița și minus 14,3 grade la Odorheiu Secuiesc.

„În cursul zilei precedente a debutat o circulație nordică, a trecut prin Scandinavia și apoi aerul polar a ajuns deasupra României. Radiația nocturnă a fost foarte puternică și stratul de zăpadă a intensificat fenomenul de răcire”, a explicat motivul scăderii accentuate a temperaturilor meteorologul Halada Zsolt de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Meteorologii anunță încă două nopți geroase.

„Vom avea maxime termice negative în toată Transilvania, la o medie ce va oscila între minus 8 și minus 4 grade și minime sub limita gerului, în general, cuprinse între minus 18 și minus 10 grade Celsius”, a  precizat meteorologul.

Specialiștii prognozează vreme deosebit de rece la nivelul întregii țări, geroasă pe parcursul nopților și al dimineților. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub minus 10 grade Celsius și se vor încadra, în general, între minus 18 și minus 8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile intramontane, îndeosebi din estul Transilvaniei, sub minus 20 de grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între minus 10 și zero grade.

La începutul ultimei decade a lunii ianuarie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel media temperaturilor maxime va fi de aproximativ minus 2 grade Celsius în Transilvania, iar a celor minime se va situa între minus 10 și minus 7 grade Celsius.

Probabilitatea de precipitații se va menține ridicată mai ales după 20 ianuarie.

Valorile termice înregistrate în noaptea de sâmbătă spre duminică în Harghita sunt mai „blânde” decât minima absolută a lunii ianuarie, înregistrată în anul 1985, când termometrele au arătat minus 38,4 grade Celsius.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.