Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Garda de Mediu Harghita a aplicat anul trecut amenzi de aproape un milion de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Garda de Mediu Harghita a aplicat anul trecut amenzi de aproape un milion de lei
Garda de Mediu Harghita a aplicat anul trecut amenzi de aproape un milion de lei

Garda de Mediu Harghita a aplicat anul trecut amenzi de aproape un milion de lei

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat, pe parcursul anului trecut, amenzi în valoare de aproape un milion de lei pentru mai multe nereguli constatate cu ocazia unor controale efectuate în judeţ.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Harghita, pe parcursul anului 2022 au fost efectuate 368 de inspecţii în judeţ, dintre care 82 planificate şi 286 neplanificate. În urma acţiunilor de control au fost aplicate 59 de sancţiuni, dintre care 14 avertismente şi 45 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 945.500 lei. Ca sancţiuni complementare s-a dispus desfiinţarea lucrărilor în 7 cazuri, iar în 2 situaţii s-a hotărât suspendarea activităţilor. În urma controalelor efectuate pe parcursul anului trecut, au fost sesizate organele de cercetare penală în 10 cazuri. În 5 dintre aceste cazuri a fost vorba despre incendierea de terenuri sau de vegetaţie în arie protejată, dar organele de cercetare penală au fost sesizate şi pentru uciderea unei specii protejate cu mijloace nelegale, pentru incendierea de deşeuri, pentru neaducerea terenului la starea iniţială, pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren aflat în arie protejată fără acordul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi pentru eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate.

Conform comunicatului Gărzii de Mediu Harghita, 15 amenzi în valoare totală de 404.000 de lei au fost aplicate pentru lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activităţi, alte 2 în cuantum de 130.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute în actele de reglementare, iar 14 sancţiuni care s-au ridicat la 178.000 de lei au fost decise din cauza gestionării necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate. Totodată, au fost aplicate 5 amenzi în valoare totală de 190.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, iar alte 6 în cuantum de 60.000 de lei pentru neînregistrarea unei substanţe importate din afara Uniunii Europene, se mai arată în comunicat. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.