Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita, expoziţiile lunii februarie | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Cultură » Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita, expoziţiile lunii februarie
Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita, expoziţiile lunii februarie

Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita, expoziţiile lunii februarie

  • Victoria Ballun şi József Varga, „Două puncte”

Expoziţia artiştilor Victoria Ballun şi József Varga poate fi interpretată ca un proiect mixt, eclectic în ceea ce priveşte subiectul, mesajul şi tehnica în care sunt realizate lucrările. De la moduri de reprezentare consacrate de academismul clasic, precum pictura şi grafica, în galerie mai întâlnim şi lucrări realizate după normele impuse de conceptualism prin prezenţa a numeroase instalaţii artistice şi includerea ready-made-ului (obiecte luate din viaţa de zi cu zi şi transpuse ca atare într-un context artistic). Este cazul unei sculpturi în marmură (foto), în forma unei mâini scheletice, care ţine un mic şi vechi portofel roşu. O lucrare interesantă ce transmite mesaje legate de nevoia omului, adesea exagerată, de a poseda bunuri. Acesta fiind doar un exemplu a ceea ce putem descoperi în galerie. Alte teme din cadrul expoziţiei sunt amintirea sau digitalizarea. Expoziţia poate fi vizitată până pe 1 martie.

„Patrimoniul cultural prin ochii copiilor”, expoziţie de desene

Proiectul este interesant prin faptul că prin intermediul desenului şi a picturii li s-a dat copiilor libertatea de a se exprima în legătură cu patrimoniul cultural. Astfel, copiii participanţi, elevi de gimnaziu, au avut ocazia să redea vizual ceea ce ei înţeleg prin noţiunea de patrimoniu cultural. Rezultatele au fost diverse, ei redând fie vederi din centre istorice din ţară, cu clădiri emblematice, fie imagini subiective a unor clădiri de patrimoniu în care au inclus şi elemente fantastice. Des reprezentate în expoziţie sunt vederi din centrul istoric al Sighişoarei. În legătură cu acest proiect organizatorii transmiteau: „Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita organizează în fiecare an o excursie de studiu pentru elevii claselor V-VIII din judeţul Harghita, cu ocazia Zilelor Patrimoniului Cultural iniţiat de Consiliul European, cu scopul popularizării patrimoniului cultural. Desenele expuse rezultă din impresiile colectate de elevi din excursie şi aparţin unor elevi ai şcolilor generale din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Cristuru Secuiesc”. Expoziţia poate fi vizitată până pe 8 martie. Organizatori sunt Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita, Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita.

Despre activitatea Galeriei de artă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, scria pe pagina personală de Facebook, după vernisajul expoziţiei „Două puncte”: „Aducem arta în mijlocul populaţiei! Profitaţi de oportunităţile oferite de Megyeháza Galéria – Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita unde, timp de o lună, artiştii îşi pot expune operele de artă, acestea putând fi vizitate 24 de ore din 24! Cred că este singurul spaţiu expoziţional permanent! Arta aduce culoare în viaţa noastră!”.

Text, foto – Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.