Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Furnizorii de servicii sociale sunt aşteptaţi să depună cererile de licenţiere | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Furnizorii de servicii sociale sunt aşteptaţi să depună cererile de licenţiere
Furnizorii de servicii sociale sunt aşteptaţi să depună cererile de licenţiere

Furnizorii de servicii sociale sunt aşteptaţi să depună cererile de licenţiere

În urmă cu vreo trei luni de zile, mai precis în data de 22 ianuarie 2015, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a demarat procedura de licenţiere pe bază de cerere a furnizorilor de servicii sociale acreditate. Timpul a trecut şi, după cum anunţa acum câteva zile Ministerul Muncii, din cei 2.116 furnizori de servicii sociale acreditaţi, au depus cereri doar 111. Fie informaţia nu a ajuns la furnizorii de servicii sociale, fie din alte motive necunoscute, furnizorii de servicii sociale nu au reacţionat pe măsura aşteptărilor, motiv pentru care, iată, reamintim acestora să depună cererile de licenţiere.

Măsura vine în urma aprobării standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate copiilor, persoanelor vârstnice, celor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, persoanelor cu dizabilităţi, dar şi altor categorii de persoane aflate în dificultate, a cantinelor sociale, precum şi pentru serviciile acordate în comunitate sau în sistem integrat.

Potrivit Legii nr. 197/2012, furnizorii de servicii sociale au obligaţia de a deţine certificat de acreditare şi licenţă de funcţionare pentru fiecare din serviciile pe care le acordă. Astfel, furnizorii care au obţinut certificatul de acreditare în baza Legii 197/2012 trebuie să solicite licenţa de funcţionare pentru serviciile administrate.

Procesul de licenţiere presupune verificarea respectării standardelor minime de calitate – cerinţe minimale în privinţa eficacităţii şi eficienţei activităţilor desfăşurate, în raport cu nevoile beneficiarilor, cu obiectivele asumate şi cu rezultatele aşteptate – în conformitate cu prevederile Legii asistenţei sociale nr. 292/2011.

Reamintim faptul că furnizorii de servicii sociale care, la această dată, îşi desfăşoară activitatea în baza certificatului de acreditare eliberat conform Metodologiei de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.024/2004, au obligaţia de a depune cererile de acreditare pentru eliberarea certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale şi a licenţei de funcţionare a serviciilor acordate până la data de 31 decembrie 2015.

Acordarea serviciilor sociale fără licenţă de funcţionare constituie contravenţie şi este sancţionată de către inspectorii sociali din cadrul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Ce-i drept, timp mai este până la sfârşitul anului, dar tare mi-e teamă că furnizorii de servicii sociale, prinşi cu alte treburi pe care zi de zi trebuie să le rezolve, s-ar putea să uite că au obligaţia legală să ceară licenţiere şi să se pomenească la un moment dat că sunt buni de plată pentru că le lipseşte licenţa. Mă îndoiesc că cineva ar putea fi fericit să plătească – pentru această scăpare – o amendă de 10.000 de lei.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.