IN MEMORIAMFreamătul şi travaliul continui ale artistului… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 iunie 2022
Home » Cultură »
IN MEMORIAM
Freamătul şi travaliul continui ale artistului…
<h5><i>IN MEMORIAM</i></h5>Freamătul şi travaliul continui ale artistului…

IN MEMORIAM
Freamătul şi travaliul continui ale artistului…

Întro lume plină de agitaţie, tensiune şi atâtea forme de comunicare, mult modernizate, destule online – mesajul creatorului de artă în general, al artistului plastic în cazul de faţă, devine acea binecuvântare pe care trebuie s-o îmbrăţişăm. Proust credea că tot ce e mai bun în om se manifestă în freamăt. Artistul este un freamăt continuu. Arta ne încântă simţurile, creează o poveste frumoasă în care ne putem refugia, poate fi o pasiune şi o modalitate de a comunica.

Şi-n aceste condiţii precare, pe care le trăieşte nu numai o ţară, ci o întreagă omenire, avem parte de-a ne întâlni cu arta şi făuritorii ei. Este o deosebită satisfacţie să-i avem oaspeţi de seamă pe artiştii plastici din Piteşti, soţii Stela Maria Lucici şi Augustin Lucici, ambii născuţi în aceeaşi lună, şi acelaşi an – februarie, 1956. Lucrările domniilor lor se doresc acea punte de întâlnire între spiritul pictorului şi cel al privitorului… Fidelitatea autorilor este să se îndrepte către sufletul privitorilor, aceştia motivaţi să contemple, să savureze, să plece împliniţi din expoziţie. Artiştii noştri lasă ca imaginile, peisajele, locurile, portretele sincere şi neliniştite, colajele textile, să vorbească de la sine şi prin imensitatea şi frumuseţea culorilor. Transpar din aceste creaţii multă nobleţe, credinţă, lumină, sinceritate… Sunt în aceste compoziţii acea nevoie de linişte, de căutare, de tânjire spre speranţă, smerenie, siguranţă. Natura-i făcută să se odihnească – plecând de la această realitate Stela Maria şi Augustin Lucici văd în ea mâna Creatorului…

***

Cu aceste cuvinte introductive mi-am propus să deschid Expoziţia online a celor doi artişti piteşteni pe care urma s-o ,,vernisăm” la sfârşitul lunii noiembrie la Miercurea Ciuc. Sosind între timp ştirea că Augustin Lucici a fost spitalizat, intenţia organizatorilor s-a îndreptat spre o amânare în primăvara anului ce vine, 2021. Trăiam cu speranţa că totul va decurge normal… Iată-ne însă în faţa unei veşti triste primite în ziua de 4 decembrie: Augustin Lucici avea să ne părăsească, mutându-se în lumea celor drepţi. Decesul său ne-a afectat enorm, mai ales că artiştii de la noi, dar şi-un grup de iubitori ai frumosului, l-au cunoscut şi ca un prieten deosebit, artist atât de dotat, complex şi foarte ataşat de tot ce înseamnă artă. Ne luăm rămas bun cu tristeţe de la dânsul! Transmitem sincere condoleanţe îndureratei familii.

Dumnezeu să-l ocrotească în pace şi linişte!

La ceasul despărţirii de Augustin Lucici mi-am propus ca, în continuare, să reiau unele din acele gânduri ce urmau a fi rostite la vernisajul expoziţiei… Poate acolo în ceruri artistul îşi va găsi acel loc unde arta sa plastică şi cea monumentală se va însoţi cu pictura şi fresca îngerilor.

Lui Augustin Lucici, botezat veneţianul de la Piteşti, captivanta şi maiestoasa „oază” de apă i-a devenit patrie de suflet. Arhiva/albumul pictorului emblematic cuprinde lucrările realizate după chipul Veneţiei imaginare, înveşnicite pe şevalet.

Lucrările artiştilor piteşteni au figurat în Catalogul Salonului Harghitean 2019, având tematica/genericul Periferie. Celor 36 de artişti plastici s-au alăturat şi Augustin Lucici, tatăl (Gospodărie din Vâlcea, acrylic-pânză) şi Vlad Augustin Lucici, fiul (Delimitare, fotografie). La Salonul Harghitean din 2020, ediţia a VIII-a, tematica Spaţii spirituale, prezenţa la expoziţie a fost de 44 autori. De această dată, familia Lucici este întregită (mama, tatăl, nora şi fiul): Stela Maria Lucici (Caractere rotunjite I, colaj textil); Augustin Lucici (Coca Andronescu, actriţă, acrylic pe carton); Larissa Lucici (Compoziţie, desing textil); Vlad Augustin Lucici (Semn ascendent, fotografie). Tematica a devenit o provocare spre acele spaţii spirituale axate pe noţiunea de spirit, spiritual, cu multitudinea semnificaţiilor referitoare la suflet. Mesajul artistic al compoziţiilor familiei, cu stiluri şi concepţii diferite evidenţiază sentimente şi convingeri umane.

Augustin Lucici a fost absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative, 1983. S-a perfecţionat în „Artă plastică”, deţinând burse, studii documentare: 1995 – Bursă de studii, Academia di Romania, Roma, Italia. Membru titular al UAP din România din 1990. Muzeograf, Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” – 1984. Din 1984 este curator şi organizator de artă plastică profesionistă. A activat ca expert al unor domenii şi societăţi. Este autorul albumului Galeria Artiştilor Plastici Piteşteni (2011), iar mai recent Albumul L‘AMORE IN FORMA DI CITTÁ – VENEZIA, Editura ,,Ordessos” a Muzeului Judeţean Argeş. A participat pe simezele naţionale şi internaţionale de artă plastică, din 1984 până în prezent; la peste 60 de expoziţii personale de pictură şi desen; este autorul Lucrării de artă monumentală: frescă: 1988 – Staţiunea de cercetări agricole Albota – Argeş ,,Agricultura”; 2004-2005 – Hotel ALCADIBO CENTER. A participat în peste 10 Tabere de creaţie din ţară.

Pe pictorul Augustin Lucici l-am surprins şi-n calitatea sa de gazdă atentă şi jovială cu artiştii invitaţi de-a expune la Galeria din Piteşti. Preiau o prezentare a colegei de breaslă (se întâmpla în vara anului 2018), din care reies şi calităţile/talentul de cronicar plastic al artistului. Să-i urmărim o parte din discurs: „La Marinela Măntescu e vorba de o anumită sonorizare a culorii, o diversitate de gen, o pictură profundă. Ea fredonează foarte mult cu aceste culori. E clădită pentru a fi pictoriţă şi a avut şansa de a fi terminat facultatea cu Corneliu Baba şi Marius Cilievici, unii dintre cei mai mari artişti ai ţării… La Marinela Măntescu totul e culoare, o legănare de la cald la rece. Toate aceste acorduri cromatice nu fac decât să vibreze. Pictura ei îţi transmite multe lucruri, alcătuiri cromatice, game de culori, mai puţină linie, o varietate de îmbinări, o tendinţă către abstract. (…) Mă simt plăcut impresionat de acest ambient al picturii sale, iar publicul piteştean se poate simţi înnobilat de contactul cu pictura Marinelei Măntescu. În această dezordine interioară, care există în sufletul fiecărui om, e bine să existe şi o pată de culoare care să găurească acest zid cenuşiu nenorocit…”.

Artistul Augustin Lucici s-a despărţit de noi… Să încercăm să-i ducem mai departe mesajul petei colorate… pe care-l imaginez prin reflecţia: Nu putem trăi fără artă atâta timp cât suntem fiinţe emoţionale.

Vom zice în final că arta pe care ne-o transmit artiştii are la baza ei creativitatea, iar creativitatea înseamnă împărtăşire/comuniune. O pasiune n-are nevoie de motivări… Se spune că ea nu cere neapărat să fie înţeleasă şi explicabilă. Octavian Paler remarca: ,,Dimpotrivă, începe acolo unde nu mai e nimic de explicat, sfârşind abia când simte din nou nevoia de lămuriri”.

Nicolae BUCUR

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.