Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Topliţa, condamnat la un an şi opt luni de închisoare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Societate » Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Topliţa, condamnat la un an şi opt luni de închisoare
Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Topliţa, condamnat la un an şi opt luni de închisoare

Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Topliţa, condamnat la un an şi opt luni de închisoare

 

 

Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Topliţa, Nicolae Ţifrea, a fost condamnat de instanţa supremă, definitiv, la un an şi opt luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită în schimbul unor soluţii favorabile în dosare.

Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sechestrul pus de procurorii anticorupţie asupra sumei de 5.480 de lei şi confiscarea acesteia.

Ţifrea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în martie 2012, fiind acuzat că în perioada 2006-2008 a primit de la mai multe persoane lucrări de construcţie la vila lui din Costineşti şi la gospodăria sa, în schimbul unor soluţii favorabile în dosare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că Nicolae Ţifrea, în calitate de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Topliţa, a cerut şi primit de la mai multe persoane să îi execute o serie de lucrări de construcţie la vila lui din Costineşti şi la gospodăria sa. În schimbul banilor, magistratul a promis că va da soluţii favorabile persoanelor de la care a primit bani sau rudelor acestora, cercetate în diferite dosare, pentru infracţiuni de furt calificat, ameninţare şi distrugere, lovire şi alte violenţe sau braconaj piscicol.

„Contravaloarea prestaţiilor efectuate şi neachitate totalizează 5.480 de lei”, precizau procurorii.

Totodată, Nicolae Ţifrea era acuzat că, în perioada 2004-2011, a efectuat operaţiuni financiare, precum acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de procuror, oferind contra cost servicii hoteliere la Vila „Ana 2000” din Costineşti, unde este administrator de fapt.

„În cursul lunii decembrie 2008, acelaşi inculpat a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de procuror, oferind spre vânzare brazi în pieţele din municipiul Reghin şi comuna Sîngeorgiu de Mureş, fiind surprins de către organele de control cu mai multe nereguli”, potrivit DNA.

În plus, în 16 mai 2011, Nicolae Ţifrea, în calitate de prim-procuror, i-a cerut unei grefiere să scoată dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Topliţa ordonanţa privind măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara luată faţă de o persoană pusă sub învinuire şi să distrugă actul, astfel încât aceasta să îşi recupereze paşaportul.

Nicolae Ţifrea urmează să fie exclus din magistratură, ca urmare a condamnării definitive de către Consiliul Superior al Magistraturii. (Mediafax)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.