Cel mai mic preţ al cartofului în Harghita, din ultimii 20 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 30 septembrie 2023
Home » Societate » Cel mai mic preţ al cartofului în Harghita, din ultimii 20 de ani
Cel mai mic preţ al cartofului în Harghita, din ultimii 20 de ani

Cel mai mic preţ al cartofului în Harghita, din ultimii 20 de ani

 

Preţul cartofului înregistrat în Harghita este cel mai mic din ultimii 20 ani, iar producătorii se plâng că vând în pierdere şi că există riscul să dea faliment.

Şeful Asociaţiei producătorilor de cartofi din Harghita, Keresztes Vencel, a declarat, pentru Agerpres, că preţul unui kilogram de cartofi este cuprins între 30 şi 40 bani, în condiţiile în care preţul de cost este de 50 de bani, ceea ce înseamnă că la fiecare kilogram vândut producătorii pierd cel puţin 10 bani.

„Practic, noi plătim TVA din buzunarul nostru. Pentru că preţul cartofului nu se stabileşte precum cel al pantofului. Dacă am face aşa, am pune un preţ de 70 de bani şi nimeni nu ar cumpăra. La noi piaţa liberă stabileşte preţul şi anul acesta a fost producţie mare, iar consumatorii sunt tot mai săraci”, a explicat Keresztes Vencel.

Acesta a precizat că a solicitat, în mai multe rânduri, factorilor responsabili, ca TVA-ul la cartofi să fie zero, întrucât există riscul ca producătorii să intre în faliment sau să renunţe să mai cultive în anul următor.

Chiar dacă preţul la producători este foarte redus, în pieţe sau la supermarket-uri acesta este şi de trei ori mai mare, iar consumatorii nu resimt această scădere.

„Am solicitat să ne fie şters TVA, atât în Comisia de Dialog Social de la Prefectură, cât şi prin Federaţia Cultivatorilor de Cartofi din România, pentru că există riscul ca mulţi dintre producători să dea faliment. Noi obţinem preţ bun la cartofi doar o dată la cinci ani, dar cinci ani trebuie să trăim din asta”, a spus Keresztes Vencel.

El s-a declarat pesimist în legătură cu o posibilă creştere a preţului în primăvară, întrucât crede că atunci presiunea importurilor din Olanda, Germania şi Polonia va şi fi mai mare şi producătorii români vor ajunge să arunce cartofii la gunoi.

Un alt producător de cartofi din judeţ, Vitos László, spune că producţia foarte mare din acest an, dar şi importurile, au dus la acest preţ foarte mic, cu care producătorii nu s-au mai întâlnit de foarte mulţi ani.

„Nu ştiu dacă în primăvară lucrurile se vor aşeza. Parcă e o uşoară tendinţă de creştere, dar mi-e teamă că vom rămâne doar cu speranţa”, a declarat Vitos László.

Producătorii de cartofi din Harghita au înregistrat în 2014 o producţie record, chiar dacă s-au luptat cu atacuri puternice de mană. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.