Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fostul primar al municipiului Miercurea Ciuc: „lăsăm oraşul într-o stare, într-o proiecţie de dezvoltare care nu poate fi decât stricată” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Fostul primar al municipiului Miercurea Ciuc: „lăsăm oraşul într-o stare, într-o proiecţie de dezvoltare care nu poate fi decât stricată”
Fostul primar al municipiului Miercurea Ciuc: „lăsăm oraşul într-o stare, într-o proiecţie de dezvoltare care nu poate fi decât stricată”

Fostul primar al municipiului Miercurea Ciuc: „lăsăm oraşul într-o stare, într-o proiecţie de dezvoltare care nu poate fi decât stricată”

  • Ráduly Róbert: indemnizaţia de 5.000 de euro e modică după ce mi-au făcut securiştii în 2015

La ultima conferinţă de presă pe care a susţinut-o în calitate de primar al municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán a vorbit despre realizările municipalităţii în ultimii 4 ani, dar şi despre câteva principii asupra cărora s-a axat în ultimul din cele 4 mandate ale sale.

  • Lupta pentru limbă şi simboluri

„Pe de o parte – spunea acesta – am continuat ceea ce ne-a caracterizat tot timpul – această ancorare comunitară, cu tente clare de tradiţionalism secuiesc şi tente clare de autoritate publică în care majoritatea este vorbitoare de limba maghiară. (…) Într-o ţară în care legislaţia este, cel puţin aşa se vede în practică, interpretabilă sau fiecare citeşte cum vrea, într-o ţară în care în vechiul regat aceeaşi regulă se instituie într-un fel, în Transilvania în altfel, dar în ţinutul secuiesc cu totul altfel, am militat şi am acţionat tot timpul pentru garantarea atât în ceea ce priveşte înscrisurile sau inscripţiile publice, cât şi tot felul de formulare şi alte asemenea, utilizării limbii materne de către concetăţenii noştri majoritari în ţinutul secuiesc, respectiv limba maghiară. Deci, alături de limba română, să fie la nivel egal accesibil şi limba maghiară după solicitarea concetăţeanului şi nu după opinia noastră”.

„Deopotrivă cu simbolurile. Mergea Ponta, dar şi Iohannis, şi se bucura prin Bucovina cu steagul Bucovinei. În ţinutul secuiesc, steagul nostru era lovit prin instanţă şi aşa mai departe. Dar a fost o luptă pe care ne-am asumat-o şi ne-o asumăm, mai ales că trebuie să vă spun, că eu am, recent, nu un test negativ de COVID, am un test negativ de corupţie.

Deci, sunt cel mai curat, alături de domnul Szőke Domokos, sunt cel mai curat primar, viceprimar, în funcţie, încă, dintre toţi primarii, viceprimarii care aparţin aceleiaşi colectivităţi ca mine, pentru că am fost absolvit, cu toate că acest lucru nu neapărat mi-a făcut o bucurie pentru că, dacă după 5 ani şi jumătate, cineva tot controlându-mă îmi spune că sunt bărbat, eu ştiam şi acum 5 ani jumătate că sunt bărbat, ştiam şi în acei cei 5 ani şi jumătate că n-am făcut nimic din tot ce mi s-a pus în cârcă, în mod mişeleşte, de securişti şi acoliţii lor, dar asta e situaţiunea, n-avem ce face, mergem, aşa e România şi mergem înainte”.

  • Eficientizarea activităţii instituţionale

Al doilea obiectiv urmărit în aceşti ani a fost eficientizarea activităţii instituţionale.

„Adică, să muncim, să activăm cu minimum necesar de persoane şi cu eficienţa maximă posibilă. Trebuie să vă spun că, departe, dacă comparaţi autoritatea publică locală, numărul de persoane care lucrează în Primăria Miercurea Ciuc, nu numai cu oricare dintre reşedinţele de judeţ, dar cu oricare din  primăriile care sunt la fel de mari ca noi, de exemplu cu Mediaşul, o să găsiţi acolo personal mult-mult-mult mai mare, deci 40-50% mai mare, dacă nu 100% mai mare.”, preciza fostul edil al municipiului.

  • În acest an, investiţiile ajung la nivelul veniturilor

Ultimul punct adus în vedere de cel care a avut 4 mandate la primăria Miercurea Ciuc a fost cel despre investiţiile realizate în perioada recentă. Şi asta, pentru că spunea, „am avut foarte mari rezerve din anii anteriori, pentru că noi am fost o administraţie publică care a acumulat în anii precedenţi pentru ciclul acesta care este ciclu european 2014-2020, care se încheie în 2023, în decembrie 31, ca să avem partea noastră să o punem la proiectele europene, inclusiv cele de mobilitate, cele de reabilitare de şcoli, reabilitare de blocuri şi aşa mai departe”.

Şi dădea exemplul din acest an, când deja „s-au ordonanţat 62 de milioane de lei pe investiţii publice”, dar se preconizează ca până la sfârşitul anului să se lase în derulare investiţii în valoare totală de 82-85 milioane de lei. „Ceea ce într-un oraş care va avea veniturile proprii în 2020 undeva la 85-88 de milioane, să ai investiţii de 82-85 de milioane, deci aproape la fel, înseamnă ceva miraculos”, spunea Ráduly Róbert Kálmán.

Şi tot el trăgea concluzia: „lăsăm oraşul într-o stare, într-o proiecţie de dezvoltare care nu poate fi decât stricată”.

  • Le plângem privaţilor de milă, dar ne enervăm când aducem în discuţie salariile din sistemul bugetar

La ultima conferinţă de presă susţinută de Ráduly Róbert Kálmán în calitate de primar a vorbit şi despre pandemie, despre cifrele înregistrate în judeţ şi oraş, dar şi despre unele măsuri pe care nu le consideră benefice. Bineînţeles, printre ele se află şi închiderea spaţiilor interioare ale restaurantelor şi cafenelelor în Miercurea Ciuc, ceea ce, pentru clima de aici, în această perioadă, echivalează aproape cu suspendarea activităţii.

Având în vedere dificultăţile prin care trece sistemul privat, l-am întrebat, la final de mandat, dacă nu consideră că, din pandemie, cel mai bine financiar au ieşit bugetarii.

„Nu ştiu dacă au ieşit cel mai bine, fiindcă au fost unii care au făcut import de diferite materii – măşti şi alte asemenea – unde s-a vândut de pe o zi pe alta de 20-30 de ori, deci în mod cert au fost unii care au fost în momentul potrivit la locul potrivit la începutul pandemiei, care au scos şi sunt ferm convins că până în ziua de astăzi… pe testele PCR, ce afacere dacă aţi şti sau pe aceste aparate de ventilaţie – ooo, ce afacere s-au scos”, răspundea acesta. Şi totuşi…

„Prin definiţie – continua acesta – bugetarii sunt mult mai puţini sau aproape deloc expuși la ciclicitatea economică. Uitaţi-vă, în 30 de ani a avut o singură măsură, Guvernul Boc când a tăiat salariile cu 25%; o singură măsură a fost când bugetarii au fost afectaţi. Acum Guvernul tot se pregătea, dacă ţineţi minte; inclusiv premierul a vrut să meargă două săptămâni în concediu neplătit sau ce se gândea el, dar a fost ceva? Nu.

(…) În general, a fi bugetar, înseamnă siguranţă. De aceea nu este corect să câştigi foarte-foarte mult la bugetar sau nu este corect să câştigi la bugetar cum se câştigă la privat. Nu este corect. Nemaivorbind să câştigi şi mai mult, cum este la noi, în unele primării şi la consiliul judeţean, în judeţ. Dar asta este o altă discuţie şi trebuie în altă parte sau altfel pusă problema. Deci, nu este corect în ceea ce priveşte simţul măsurii”.

Şi având această afirmaţie, a urmat întrebarea legată de diferenţa dintre indemnizaţia de 5.000 de euro (sumă brută, din care se scad taxele şi impozitul), cât a avut în calitate de primar, şi salariile din mediul privat din Miercurea Ciuc.

– Ziceați că nu vi se pare normală această diferență între salariile de la buget și cei din mediul privat…

– Eu nu aşa am zis. V-am spus exact ceea ce este şi cum e normal din punct de vedere teoretic. V-am spus că la privat riscul de piaţă este mult mai mare, normal ar fi ca salariul să fie mai mare. În sfera bugetară riscul este aproape zero, v-am şi arătat cauzistic că în 30 de ani o singură dată a fost o reducere salarială în sfera bugetară, asta parcă în 2009, sub guvernarea Boc şi atât. (…) Şi normal e ca în sfera bugetară salariile să fie mai mici decât în sfera privată.

– În aceste condiţii, pentru cei din mediul privat, care acum se descurcă cum se descurcă, ce mesaj aveţi cu un salariu de 5.000 de euro brut?

– Dar cine are 5.000 de euro brut atât?

– Dumneavoastră.

– Eu n-am acest salariu, e indemnizaţia primarului.

– Pe lista de pe site-ul primăriei e trecut salariul.

– E indemnizaţia primarului. Oricine câştigă primăria ia aceşti bani. Înţelegeţi care e diferenţa?

(…) În ceea ce priveşte indemnizaţia primarului, e stabilită în cifră fixă de Parlamentul României. Deci, în legea aceea care a fost dată cu marea reformă, cam în 2015 sau când a fost dată, pentru întregul sistem, primarul reşedinţă de judeţ, preşedintele consiliului judeţean, prefectul, au ajuns la acelaşi nivel – 9. Ăsta este: 9.0. Nu există nivel cu nivel, nivel fără nivel, deci nu eu mi-am stabilit indemnizaţia de primar, ci Parlamentul României.

Nu eu am stabilit, nici eu n-am cerut. Înainte aveam 3.363 de lei, atâta câştigam ca primar. Nimeni nu venea să zică băi, aicea numai în primărie câştigă 10-12-15 mai mult decât tine. (…).

Acum s-a ajuns la stare firească, normală, în care fiecare primar reşedinţă de judeţ are 9.

(…) La asta nu se cumulează nici vechime, nici alte sporuri, cu excepţia sporului pentru fonduri europene, dar care e firesc pentru un primar care a adus fonduri europene de 300 de milioane de lei să mai ia un spor, pentru că legea spune că primeşti acest spor dacă ai trecut de un prag de 10 milioane de euro.

Asta e situaţia.

Aceasta e o chestiune care se circumscrie mandatului de primar. Orice voia, din oraş, să aibă această indemnizaţie, putea să candideze, să câştige alegerile şi avea această sumă.

– Aşadar, într-un oraş în care nivelul mediu de salarizare din mediul privat nu depăşeşte 1.000 de euro brut, un salariu de 5.000 de euro la nivel de bugetar este o normalitate…

– Puteţi să scrieţi orice pentru că eu de abia v-am explicat dumneavoastră că nu depinde de noi, dar oricum nu o să pricepeţi.

(…)

– Întrebarea nu era cine a stabilit. Întrebarea era…

– Când câştigam 3.363 de lei net, părerea mea a fost că este un salariu decent în euro. Asta era părerea mea atunci. Acum, după ce mi-au făcut securiştii în 2015, în aprilie, spun că e mult prea puţin.

(…) Aşa să mă citaţi: o sumă modică, pentru că am fost singurul din acest oraş la care s-a venit, sau cu viceprimarul împreună, la care s-a venit, aşa, noaptea ca hoţii, cu mască, parcă erau spărgătorii de bancă, şi s-a confirmat, cum spuneam şi atunci, că total gratuit.

Fiecare meserie este cu riscul lui, înţelegeţi? Unde nu-i risc nimic, probabil că salariul e şi mai mic. Aici riscul e foarte mare pentru că sunt nişte sechele care le-au lăsat în urmă aceşti tovarăşi, care copiii mei o să le poarte cât trăiesc, nevastă-mea o să poarte aceste sechele cât trăiesc. Nici mie nu o să-mi treacă aceste amintiri cât trăiesc”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.