Bani pentru acoperirea cheltuielilor urgente | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Bani pentru acoperirea cheltuielilor urgente
Bani pentru acoperirea cheltuielilor urgente

Bani pentru acoperirea cheltuielilor urgente

  • Caracterul de urgenţă al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita convocată luni a fost dat de necesitatea aprobării cheltuielilor urgente; între acestea, achitarea impozitelor pe salarii ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi a transportului elevilor

Bugetul DGASPC Harghita a fost majorat cu suma de aproximativ 1,7 milioane de lei, pentru achitarea impozitelor pe salarii. Potrivit preşedintelui Borboly Csaba, Direcţia nu dispune de această sumă, iar contribuţiile se plătesc până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc salariile. Pe de altă parte, trebuia evitată impunerea dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere, considerabile la o sumă atât de mare.

Între timp, discutându-se cu conducerea Direcţiei Finanţelor Publice, s-a aflat că în Monitorul Oficial urmează să fie publicat un act normativ prin care se decalează termenul achitării obligaţiilor privind impozitele pe salarii până la 31 decembrie 2020.

„În acest caz, aceşti bani vor rămâne pentru plata salariilor angajaţilor DGASPC”, a precizat şeful autorităţii publice judeţene.

Şi Direcţia generală programe, proiecte şi achiziţii publice a solicitat includerea urgentă de noi sume în bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului, pentru asigurarea transportului elevilor. În consecinţă, i-au fost alocate 150.000 de lei din rezerva bugetară, pentru acoperirea cheltuielilor pentru asigurarea transportului elevilor, neprevăzute în bugetul iniţial.

Cel de-al doilea proiect al ordinii de zi a vizat aprobarea modificărilor aduse, la solicitarea autorităţii de management, proiectului „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc” al unităţii medicale în colaborare cu Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Harghita şi aprobarea Cererii de finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 – „Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”, Obiectivul Specific 9.1 – „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19”.

„Este o sumă considerabilă şi am încredere că, dacă vom trimite aceste modificări, câştigăm şi dacă mai sunt bani, să primim finanţările. Acestea fiind zise, va fi pentru prima oară când vom încheia anul cu vistieria goală”, a conchis Borboly Csaba.

Următoarea întâlnire a consilierilor judeţeni în vechea formulă va avea loc joi, 29 octombrie, la şedinţa ordinară aferentă lunii în curs, vineri, fiind programată şedinţa de constituire a noului consiliu judeţean, desemnat în urma scrutinului electoral din 27 septembrie.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.