Miercurea-Ciuc:Forumul „Să construim din lemn”, la a doua ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate »
Miercurea-Ciuc:
Forumul „Să construim din lemn”, la a doua ediţie
<h5><i>Miercurea-Ciuc:</i></h5>Forumul „Să construim din lemn”, la a doua ediţie

Miercurea-Ciuc:
Forumul „Să construim din lemn”, la a doua ediţie

La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Consiliul Judeţean Harghita a avut loc cea a de-a doua ediţie a forumului „Să construim din lemn”, organizat de Agenţia Judeţeană de Dezvoltare Harghita. Forumul a reunit cu succes o gamă largă de specialişti interesaţi de viitorul şi oportunităţile arhitecturii din lemn. Evenimentul a oferit o platformă valoroasă pentru schimbul de informaţii şi idei inovatoare, contribuind la consolidarea poziţiei lemnului ca material de construcţie sustenabil şi performant.

În debutul evenimentului, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, şi Árpád Cilip, directorul Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita, au subliniat importanţa strategică a sectorului forestier şi a construcţiilor din lemn pentru economia regiunii. S-a pus accent pe beneficiile multiple ale utilizării lemnului ca resursă naturală regenerabilă, cu un impact redus asupra mediului.

„În judeţul Harghita avem 137 de composesorate, care se ocupă cu administrarea pădurilor. După părerea noastră este foarte important, pe lângă silvicultură să ne ocupăm şi de tema constituirii din lemn. (…) Ar fi foarte important din punct de vedere economic ca lemnele să fie tăiate şi prelucrate aici, în judeţul Harghita, să plătim oamenii de aici, să fie locuri de muncă noi şi împreună cu meseriaşii şi inginerii de aici, să construim ceva”, a declarat Árpád Cilip.

Experţii invitaţi au prezentat o imagine cuprinzătoare a domeniului arhitecturii din lemn, evidenţiind tendinţele actuale şi perspective promiţătoare pentru viitor. Ciprian Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), şi Miklós Köllő, arhitect, au abordat aspecte legate de inovaţia în designul şi construcţia clădirilor din lemn, subliniind totodată importanţa valorificării durabile a resurselor forestiere.

Levente Porzsolt şi Előd Melles, reprezentanţi ai Asociaţiei Proprietarilor şi Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei (APAPET), au adus în discuţie rolul esenţial al pădurilor în combaterea schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului. De asemenea, au identificat o serie de bariere care împiedică o mai largă utilizare a lemnului pe piaţa construcţiilor, subliniind necesitatea unor politici de sprijin adecvate.

Rezső Kádár, manager al clusterului ProWood, a prezentat o serie de exemple de succes din Uniunea Europeană, demonstrând viabilitatea şi beneficiile concrete ale construcţiilor din lemn. De asemenea, a evidenţiat importanţa colaborării interregionale pentru promovarea şi implementarea de soluţii inovatoare în acest domeniu.

Lajos András, maestru sculptor în lemn, a adus o perspectivă artistică asupra utilizării lemnului, evidenţiind frumuseţea şi versatilitatea acestui material nobil. Prezentarea sa a demonstrat modul în care tradiţiile meşteşugăreşti pot fi integrate armonios în arhitectura modernă din lemn.

Dionysis Bournas, reprezentant al Laboratorului European pentru Evaluare Structurală, a participat online la eveniment, oferind o perspectivă profesionistă asupra tendinţelor actuale din domeniul construcţiilor din lemn la nivel european. Prezentarea sa a abordat soluţii inovatoare şi rezultatele cercetărilor de ultimă oră, contribuind la o mai bună înţelegere a potenţialului acestui sector.

Forumul s-a încheiat cu o sesiune de discuţii dedicată stabilirii principalelor direcţii de dezvoltare pentru sectorul construcţiilor din lemn din regiune. Grupul de lucru a identificat o serie de priorităţi, incluzând elaborarea de propuneri de modificare a legislaţiei, abordarea provocărilor legate de construcţia clădirilor înalte, organizarea de conferinţe tematice dedicate proiectanţilor şi arhitecţilor, precum şi extinderea grupului de lucru la nivel regional.

A doua ediţie a Forumului „Să construim din lemn” a demonstrat un interes semnificativ pentru valorificarea potenţialului construcţiilor din lemn în regiune.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.