Fonduri Regio pentru asfaltarea drumului de la Bilbor până la intrarea în judeţul Suceava | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Economic » Fonduri Regio pentru asfaltarea drumului de la Bilbor până la intrarea în judeţul Suceava
Fonduri Regio pentru asfaltarea drumului de la Bilbor până la intrarea în judeţul Suceava

Fonduri Regio pentru asfaltarea drumului de la Bilbor până la intrarea în judeţul Suceava

Săptămâna trecută, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a fost semnat contractul de finanţare pentru modernizarea DJ 147A – Bilbor (km 20 – 23+423) – DJ 174C (limita cu judeţul Suceava, km 5 – 1+197). Prin acest contract, se precizează în cadrul unui comunicat de presă emis de ADR Centru, vor fi asigurate fonduri nerambursabile necesare finalizării lucrărilor de reabilitare şi modernizare a unei importante rute între Moldova şi Transilvania.

„Peste 6 kilometri de drum judeţean din localitatea Bilbor, judeţul Harghita până la limita cu judeţul Suceava, vor fi modernizaţi cu un buget 7,86 milioane de lei, lucrările fiind estimate a se finaliza până în 30 octombrie 2019”, se precizează în cadrul comunicatului.

Fondurile necesare lucrărilor vor fi asigurate din programul derulat la nivel regional de ADR Centru (POR 2014-2020, Axa Prioritară 6.1), valoarea totală fiind de 7.867.145,26 lei. Din această sumă, 7.709.802,35 (98%) lei va fi finanţarea nerambursabilă alocată de MDRAP, restul sumei fiind co-finanţarea adusă de către beneficiarii proiectului, Consiliul Judeţean Harghita şi Primăriile Topliţa şi Bilbor.

Din bugetul alocat proiectului – precizează ADR Centru – se execută lucrări de modernizare ce urmăresc aducerea structurii rutiere la parametri tehnici corespunzători categoriei de drum şi asigurarea unor condiţii optime de siguranţă şi confort în circulaţie. Traseul proiectat urmăreşte linia actuală a terenului, cu mici modificări, lăţimea platformei drumului va fi de 8 metri, dintre care 6 metri lăţimea carosabilului şi 2x1m lăţimea acostamentelor. Se va realiza profilarea acostamentelor şi completarea cu balast cilindrat, după curăţarea suprafeţelor. Se vor reabilita şi decolmata 24 de podeţe şi se vor amenaja hidraulic albiile la intrările şi ieşirile din podeţe, fiind decolmatate, curăţate şi reprofilate şanţurile. De asemenea, mai sunt prevăzute lucrări de marcare şi semnalizare corespunzătoare a drumului, conform normelor de siguranţă rutieră.

De pe urma acestui proiect vor beneficia peste 2.600 de locuitori din Topliţa, Bilbor şi din alte 5 localităţi sucevene.

„Acest proiect de modernizare a DJ 174 C va încuraja intensificarea traficului prin localitate şi va spori interconectarea localităţii cu drumurile naţionale şi europene, dar şi conectarea inter-judeţeană a localităţilor din judeţul Harghita. Pe termen lung, acest proiect va contribui la intensificarea activităţilor economice şi turistice, cu impact pozitiv asupra dinamicii demografice. Reprezentanţii administraţiilor publice locale accesează fonduri europene pentru finalizarea acestor proiecte, deoarece îşi propun ca la finalizarea lor să asigure un cadru propice pentru dezvoltarea echilibrată a comunităţilor locale. Posibilitatea de a ajunge mai repede la o destinaţie, de a nu creşte gradul de uzură al maşinilor, dar şi asigurarea unui climat confortabil de croazieră, reprezintă beneficiul direct de care se vor bucura atât cetăţenii din judeţ, cetăţenii ce sunt în trecere, dar şi reprezentanţii instituţiilor şi ai mediului privat ce călătoresc pe aceste drumuri”, preciza Simion Creţu, director general al ADR Centru.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.