Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fonduri pentru rezolvarea urgenţelor localităţilor, alocate la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Fonduri pentru rezolvarea urgenţelor localităţilor, alocate la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean
Fonduri pentru rezolvarea urgenţelor localităţilor, alocate la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean

Fonduri pentru rezolvarea urgenţelor localităţilor, alocate la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean

În apropierea sărbătorilor, nu au fost uitaţi supravieţuitorii locali ai Revoluţiei din 1956, cărora le-a fost decernată medalia „Márton Áron”

Consilierii judeţeni au aprobat, marţi, alocarea unui ajutor financiar în valoare totală de aproximativ trei milioane de lei din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean (CJ) Harghita pe anul în curs comunelor: Cârţa, Dăneşti, Mădăraş, Sândominic şi Tomeşti, membre ale Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare „Felcsík”. Suma acordată de CJ „sub forma unui credit, pe care comunele îl vor returna” administraţiei publice judeţene, „fără să afecteze bugetul”, după cum preciza preşedintele Borboly Csaba, va acoperi plăţile lucrărilor executate în cele cinci unităţi administrativ-teritoriale în cadrul unui amplu proiect de dezvoltare integrată a microregiunii Ciucul de Sus, cu fonduri europene, derulat de asociaţie. Obiectivele proiectului au fost reabilitarea infrastructurii de drumuri în cele cinci localităţi, renovarea şi modernizarea căminului cultural în comuna Sândominic, înfiinţarea şi dotarea Centrului de îngrijire tip after-school în comuna Mădăraş, înfiinţarea Serviciului de pompieri în cadrul primăriilor comunelor Dăneşti şi Sândominic şi înfiinţarea Serviciului de întreţinere a drumurilor comunale şi străzilor în cadrul comunei Cârţa, cu rază de servire microregională.

În cadrul şedinţei extraordinare s-a aprobat şi acordarea unui ajutor financiar în valoare de 408.000 de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pentru acoperirea cheltuielilor privind rata pe ultimul trimestru şi dobânda aferentă anului 2019 ale împrumutului în suma de 13 milioane lei, pentru finalizarea investiţiei „Centru Balneoclimateric Multifuncţional”, aflată pe ultima sută de metri. Primarul oraşului Borsec, Mik József, ne-a confirmat că lucrările sunt foarte aproape de finalizare, dar, din cauza faptului că nicio firmă nu s-a prezentat la cele două licitaţii pentru achiziţionarea mobilierului interior, organizate până în prezent, termenul de finalizare este întârziat. „Vedem că se înscriu pe SEAP, dar când trebuie depusă oferta, nu vine nimeni. Mai avem de lucrat foarte puţin în interior, una sau două săptămâni maximum, dar ne trebuie neapărat mobilierul, pentru că interiorul trebuie să fie amenajat în funcţie de mobilier. Anul viitor ne rămâne de finalizat şi exteriorul, undeva spre primăvară”, a afirmat primarul oraşului Borsec. Potrivit edilului, lucrările la Centrul Balneoclimateric Multifuncţional din staţiune au început în urmă cu opt ani, iar suma investită până în prezent se ridică la aproximativ opt milioane de euro.

 Premierea eroilor locali ai Revoluţiei din 1956

Cei cinci supravieţuitori ai Revoluţiei din 1956 şi ai închisorilor comuniste au fost omagiaţi pentru „activitatea şi exemplul lor eroic”, ce reprezintă „un exemplu de urmat pentru noi generaţiile actuale şi cele care vor urma”, potrivit preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba.

„Nu vom uita că în 1956, Revoluţia în această regiune a însemnat foarte mult pentru localnici. (…) Astăzi vorbim mai puţin despre eroii Revoluţiei, despre 1956 şi mulţi oameni îndrăzneţi sunt lăsaţi uitării. (…) Să-i onorăm cât îi mai avem printre noi pe oamenii care ne-au format istoria: Kelemen Csongor, Nagy Benedek, Vorzsák János, Szilágyi Árpád şi Biczó János”, a continuat Borboly Csaba.

În semn de recunoaştere a „îndrăznelii, devotamentului şi dragostei nemărginite pentru libertate şi maghiari, de care au dat dovadă la evenimentele din 1956” Consiliul Judeţean Harghita le-a decernat celor cinci eroi revoluţionari medalia „Márton Áron”.

Nagy Benedek a mulţumit în numele tuturor. „Acest premiu nu este doar pentru noi, ci şi pentru cele 322 de persoane care au făcut puşcărie în perioada dictaturii comuniste, dar care nu au trăit să primească medalii”, a încheiat profesorul de istorie Nagy Benedek, urându-le celor prezenţi sărbători fericite.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.