Fonduri nerambursabile: 800.000 euro pentru reabilitarea unor blocuri în Gheorgheni şi 500.000 euro pentru un centru de zi pentru vârstnici în Odorheiu Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Fonduri nerambursabile: 800.000 euro pentru reabilitarea unor blocuri în Gheorgheni şi 500.000 euro pentru un centru de zi pentru vârstnici în Odorheiu Secuiesc
Fonduri nerambursabile: 800.000 euro pentru reabilitarea unor blocuri în Gheorgheni şi 500.000 euro pentru un centru de zi pentru vârstnici în Odorheiu Secuiesc

Fonduri nerambursabile: 800.000 euro pentru reabilitarea unor blocuri în Gheorgheni şi 500.000 euro pentru un centru de zi pentru vârstnici în Odorheiu Secuiesc

Contracte de finanţare în valoare de peste 800.000 de euro, pentru cel de-al treilea proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuit din Gheorgheni, şi aproape 500.000 de euro, pentru reabilitarea Centrului de zi pentru vârstnici din Odorheiu Secuiesc, au fost semnate marţi şi miercuri, la sediul ADR Centru, de către primarii celor două municipii, pe de o parte, şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, pe de altă parte.

„În municipiul Gheorgheni, peste 5.000 de oameni vor beneficia de locuinţe mai bine protejate la vicisitudinile vremii şi vor plăti mult mai puţin pentru costurile curente de întreţinere, ca urmare a reabilitării termice a încă unui lot de blocuri din oraş. (…) Este vorba de cererea de finanţare pentru Reabilitarea termică a unor blocuri de locuit din municipiul Gheorgheni – LOT 3, care include nouă clădiri şi obţine o alocare financiară nerambursabilă de peste 800.000 de euro prin Prioritatea de Investiţii 3.1.A, ce vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor de locuit. Valoarea totală a proiectului este de peste 6,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în acest municipiu se vor investi în total peste 35 milioane de lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit a mai mult de 1.000 de familii”, se arată într-un comunicat de presă remis de Departamentul Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul ADR Centru.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la cinci blocuri din Cartierul Revoluţiei (la clădirile B, F, G, I-40 şi nr. 9), la două blocuri de locuinţe de pe strada Bucin (nr. 3 şi 12), precum şi la câte un bloc de pe B-dul Lacul Roşu (nr. 5B) şi Florilor (nr. 19). În total este vorba de 328 de familii, respectiv peste 1.300 de cetăţeni. „Practic, pe lângă termoizolarea părţii opace a acestor zece blocuri (pereţi, acoperişuri/terase şi zona hidroizolaţiilor de la fundaţii), se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic şi se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar şi înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie”, conform comunicatului.

Lucrările au termen de finalizare până în data de 31 iunie 2021. Din suma totală a cheltuielilor eligibile, 60% sunt sume nerambursabile alocate de către Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, respectiv 3.771.504,61 lei (circa 824.480 euro), restul reprezentând contribuţia locatarilor şi a municipalităţii.

Un alt contract de finanţare semnat la sediul ADR Centru, miercuri, aduce veşti bune pentru vârstnicii din municipiul Odorheiu Secuiesc. Este vorba despre proiectul „Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi echiparea clădirii CASA SENIORILOR”. „Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiţii 8.3A. Peste două milioane de lei sunt alocate proiectului care are ca obiectiv îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor după ieşirea la pensie, o necesitate faţă de care societatea trebuie să asigure condiţii şi garanţii, astfel încât fiecare vârstnic să poată beneficia de o bătrâneţe demnă, care să-i ofere un confort normal după efortul depus de-a lungul vieţii”, conform sursei citate.

Prin înfiinţarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice, beneficiarul proiectului, Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, va reabilita, extinde şi echipa clădirea existentă în municipiul Odorheiu Secuiesc, numită Casa de cultură Sâmbăteşti, pentru amânarea momentului în care persoana vârstnică îşi pierde autonomia de deplasare şi devine dependentă de ajutorul fizic al altei persoane. Această clădire este utilizată în scopuri comunitare, iar prin reabilitare se va asigura un spaţiu adecvat activităţilor persoanelor de vârsta a treia, prin dotarea clădirii conform cerinţelor speciale acestei vârste. Proiectul are o valoare totală de 2.200.428,60 lei, din care 2.107.418,77 lei fonduri nerambursabile solicitate, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului, se mai precizează în documentul citat. Acest proiect urmează să se finalizeze până în mai 2021. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.