Focar de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare de pe raza comunei Corund | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Focar de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare de pe raza comunei Corund
Focar de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare de pe raza comunei Corund

Focar de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare de pe raza comunei Corund

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat, ieri, pe un fond de vânătoare de pe teritoriul administrativ al comunei Corund, după o partidă de vânătoare de mistreți. În urma partidei de vânătoare, au fost recoltate probe de către vânători și trimise la Laboratorul SVSA Brașov, unde rezultatul a ieșit pozitiv la pestă porcină africană.

Potrivit Biroului de presă al Instituției Prefectului – Județul Harghita, astăzi s-a aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană din acest fond de vânătoare, precum și măsurile care se impun în zonele de restricție, respectiv în localităţile învecinate.

Astfel, a fost stabilită zona afectată – pe o rază de 13 km – compusă din: zona infectată de 8 km care cuprinde zonele aferente comunelor învecinate din județul Harghita; zona tampon pe o rază de 5 km, în afara zonei infectate, inclusiv localități din județul Mureș, respectiv fondurile de vânătoare învecinate.

Au fost dispuse o serie de măsuri pe fondurile de vânătoare, printre care recoltarea integrală a mistreților din zona afectată, prin metoda de vânătoare prin pândă și dibuire, testarea lor, prin prelevare de probe, și examinarea de către veterinar.

De asemenea, la ieșirea din zona infectată se vor instala dezinfectoare individuale, prin grila unității locale de sprijin.

În zona menționată a fost interzisă circulația/pășunatul animalelor domestice, inclusiv transhumanța. Totodată, a fost interzis accesul din orice motiv al persoanelor neautorizate în aceste păduri.

Conform sursei citate, în zona de siguranță stabilită se asigură monitorizarea tuturor efectivelor de animale de către medicii veterinari, fiind asigurată izolarea animalelor domestice în gospodării.

Măsurile dispuse sunt puse în aplicare de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Harghita și primării.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.