Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fizicienii de la Măgurele au realizat prima soluţie de autentificare biometrică vocală în limba română | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » (Inter)Național » Fizicienii de la Măgurele au realizat prima soluţie de autentificare biometrică vocală în limba română
Fizicienii de la Măgurele au realizat prima soluţie de autentificare biometrică vocală în limba română

Fizicienii de la Măgurele au realizat prima soluţie de autentificare biometrică vocală în limba română

Cum ar fi să spui cu voce tare parola de la cardul bancar şi să ai acces la cont? Acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece fizicienii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN – HH) au scos pe piaţă prima soluţie de identificare biometrică vocală în limba română. Sistemul dezvoltat în proiectul SpeechXRays, dezvoltat împreună cu parteneri din Franţa şi din Grecia, este finanţat cu 5 milioane de euro de Comisia Europeană, în cadrul programului de cercetare 2020.

„Proiectul SpeechXRays îşi propune să vină pe piaţă cu o nouă soluţie de autentificare biometrică, multimodală, ce utilizează vocea şi imaginea utilizatorului pentru autentificarea ei pe orice sistem electronic, pe orice sistem digital”, explică cercetătorul Alexandru Nicolin, coordonatorul proiectului din partea IFIN – HH.

Dacă până acum, amprenta, irisul, geometria feţei erau trăsături folosite pentru autentificarea biometrică, de-acum şi vocea va putea fi folosită. „Irisul, amprenta de la buricul degetelor, geometria feţei, retina, ADN-ul sunt toate elemente care pot fi utilizate pentru autentificarea unui utilizator. Aceste elemente nu necesită calibrare şi sunt foarte multe sisteme de piaţă. Însă, vocea este atributul nostru cel mai natural, este însă mult mai greu de utilizat în sistemele biometrice pentru că variabilitatea ei e enormă”, arată Alexandru Nicolin.

Sistemul SpeechXRays va funcţiona pe bază de voce a utilizatorului, care este unică. Pe o aplicaţie de calculator, utilizatorul va rosti ceea ce vede şi atunci vocea îi va fi recunoscută.

„Biometria vocală nu e orientată pe ceea ce spune un utilizator, ci pe modul anume în care el spune acel lucru. E o parolă vocală, dar e unică şi depinde foarte mult de subiect. Din punctul nostru de vedere, ea este mult mai sigură dintr-un motiv extrem de simplu: nu e transmisibilă. Sistemul nostru e suficient de robust încât distinge între înregistrare şi vocea live. Dacă parola de e-mail este aceeaşi de fiecare dată, aici nu e cazul, pentru că parola este generată de textul pe care utilizatorul trebuie să-l enunţe în faţa calculatorului”, explică Alexandru Nicolin.

Proiectul la care lucrează fizicienii de la Măgurele va genera soluţii biometrice pe bază de amprentă vocală pentru limba română, dar şi pentru limba greacă.

Astfel de soluţii bazate pe amprenta vocală există deja pentru limbile de circulaţie largă precum franceza, engleza, chineza. Proiectul biometriei vocale în limba română se termină în luna aprilie. (Hot News)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.