Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul de teatru şcolar „Confesiuni despre viaţă şi artă” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Festivalul de teatru şcolar „Confesiuni despre viaţă şi artă”
Festivalul de teatru şcolar „Confesiuni despre viaţă şi artă”

Festivalul de teatru şcolar „Confesiuni despre viaţă şi artă”

Sâmbătă, la Căminul cultural din Subcetate, a avut loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului de teatru şcolar Confesiuni despre viaţă şi artă, etapa interjudeţeană. Prin organizarea festivalului, Liceul Miron Cristea din Subcetate, alături de parteneri, îşi propune continuarea tradiţiilor teatrului de amatori de la Subcetate, în argumentul proiectului specificându-se că prin cultivarea gustului pentru teatru se ajunge la valorificarea talentului şi modelarea caracterului elevilor, cât şi la dezvoltarea spiritului de echipă.

La festivalul de anul acesta au participat cu piese de teatru elevi din 8 unităţi şcolare, şi anume de la Liceul Miron Cristea Subcetate, şcoala-gazdă, Şcoala Gimnazială Sf. Ilie, Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu şi Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna din Topliţa, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Bălan, Liceul Tehnologic din Corbu, Şcoala Gimnazială Elekes Venczel din Suseni şi Liceul Tehnologic Puskás Tivadar din Ditrău. În fiecare an, numărul de tineri interpreţi creşte, semn că această activitate este apreciată din ce în ce mai mult, iar acest lucru ne bucură nespus, spunea prof. Maria Ciobotă, moderatoarea evenimentului.

Tinerii talentaţi au evoluat în 16 piese de teatru şi 5 monologuri. Dintre toate s-au remarcat piesele O scrisoare pierdută şi Boii şi viţeii… şi noi, interpretate de elevi ai liceului din Subcetate, Gaiţele în interpretarea elevilor de la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Bălan, Sarea în bucate a elevilor de clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Sf. Ilie din Topliţa, Colaj Eugene Ionesco al elevilor de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu, monologul Mefisto, în interpretarea lui Marc Ciobanu de la liceul din Bălan şi Hamlet, în interpretarea lui Viorel Moldovan de la liceul din Subcetate. Mare parte din piesele amintite au fost şi premiate.

Câştigătorii ediţiei a V-a. Am avut bucuria de a împărţi masa juriului cu poetul Ionel Simota, inspectorul şcolar Carmen Ducu, viceprimarul Vasile Rusu şi cu David Bordea, coordonator al Teatrului Municipal Topliţa. Pentru talent şi munca depusă au fost răsplătite cu premii 9 momente artistice. La secţiunea Gimnaziu, Premiul I a mers la Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna din Topliţa pentru piesa Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele; Premiul II la Liceul Miron Cristea Subcetate pentru piesa D-l Goe; iar Premiul III la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu pentru o altă variantă din D-l Goe. La secţiunea Liceu, cu Premiul I a fost răsplătită piesa Gaiţele a elevilor de la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Bălan; Premiul II a rămas la liceul din Subcetate pentru piesa Boii şi viţeii… şi noi; iar Locul III a mers la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu pentru Colaj Eugene Ionesco. Premiu pentru originalitate au primit elevii de la Liceul Tehnologic Puskas Tivadar din Ditrău pentru D-l Goe; piesa de teatru Sarea în bucate a elevilor din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Sf. Ilie a primit Premiul special al juriului; iar Marele Premiu al Festivalului a mers către piesa Bolnavul închipuit, în interpretarea trupei de teatru Gaudium Art a Liceului Miron Cristea Subcetate. David Bordea a oferit, din partea Casei de Cultură Topliţa, un Premiu special pentru interpretare individuală elevei Ioana Cotfas (clasa a VII-a) de la Liceul Miron Cristea pentru rolul bolnavului închipuit. Felicitări tuturor!

Cosmina M. OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.