Fără probleme majore de circulaţie pe drumurile judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Societate » Fără probleme majore de circulaţie pe drumurile judeţene
Fără probleme majore de circulaţie pe drumurile judeţene

Fără probleme majore de circulaţie pe drumurile judeţene

După mai bine de o lună de la căderea primei zăpezi din această iarnă, pe drumurile judeţene încă se mai efectuează deszăpezirea cu un sigur utilaj, iar pentru alte drumuri nu s-au organizat nici acum licitaţiile.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Incze Csongor, spunea că la Băile Harghita, în zona Ciucsângeorgiu şi pe Valea Uzului se lucrează cu un singur utilaj care aparţine Consiliului Judeţean. Este un tractor destinat muncilor agricole, dar pe care a fost montat un plug şi o instalaţie de împrăştiat sare. De asemenea, acesta adăuga că pentru drumurile de la Băile Büdös, Ciucsângeorgiu, Valea Uzului, Ghimeş, Casin şi Ditrău se va organiza o licitaţie pentru lucrări de deszăpezire la jumătatea acestei luni.

„Termenul limită de depunere a ofertelor pentru licitaţia publică este data de 16 ianuarie, ora 09:00, în aceeaşi zi având loc şi analizarea ofertelor depuse. Chiar şi în cazul în care va fi numai o ofertă, se poate semna a doua zi contractul; în cazul în care se vor depune mai multe oferte, atunci perioada de constatare este de 6 zile lucrătoare”, afirma Incze Csongor.

„Este important de menţionat faptul că în cazul contractelor de deszăpezire termenul pentru care se semnează contractele este de 3 ani, astfel că anul viitor nu va mai fi nevoie de reluarea procedurilor”, adăuga vicepreşedintele CJ.
Până la organizarea şi câştigarea de către o firmă a licitaţiei, lucrările de deszăpezire pe sectoarele amintite se fac, până pe 31 martie, de către administraţiile locale.

 Bani de la Guvern pentru drumurile judeţene

Referindu-se la banii alocaţi pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, Incze Csongor spunea că aceştia vin de la Guvernul României, din sume provenite din TVA. Pentru anul care tocmai s-a încheiat judeţul Harghita a primit 9 milioane de lei, din care 6 au fost destinate întreţinerii drumurilor pe timp de vară, iar 3 milioane de lei pentru anotimpul rece.

În privinţa întreţinerii drumurilor pe timp de iarnă, vicepreşedintele CJ Harghita spunea că „trebuie demitizat acel fapt conform căruia întreţinerea de iarnă se rezumă la asigurarea unui asfalt fără zăpadă şi posibilitatea de a circula cu o viteză de 90 km/h. Practicabilitatea drumurilor judeţene, pe care suntem obligaţi prin lege să o asigurăm, depinde de condiţiile meteo şi de bugetul acordat în acest sens. Chiar dacă toţi banii destinaţi pentru administrarea drumurilor s-ar aloca pentru lucrări de deszăpezire, nici atunci nu ar fi suficienţi. Ne străduim să putem asigura circulaţia cu cel puţin 40 km/h pe drumurile judeţene”.

 După prima lună de iarnă, nici o plângere

Chiar dacă în luna decembrie am avut şi cod galben de ninsori, se pare că Incze Csongor spunea că nu au fost plângeri din partea populaţiei ori a instituţiilor publice referitoare la eventuala impracticabilitate a drumurilor judeţene.

„Nu am primit nici o plângere, nici de la populaţie şi nici din partea instituţiilor publice. Desigur suntem informaţi în astfel de situaţii, facem vizite pe teren, iar până în momentul de faţă toate drumurile judeţene sunt practicabile, curăţirea acestora făcându-se în termenul prevăzut de lege. Termenul limită în situaţii de urgenţă – furtună neprevăzută, troiene de zăpadă, drumuri îngheţate sau alunecoase, cu alte cuvinte situaţii care duc la impracticabilitatea drumurilor – este de trei ore, iar în cazul situaţilor obişnuite, în cazul drumurilor de categoria întâi, termenul este de cinci ore şi opt ore în cazul drumurilor de rang doi. Această clasificare este în funcţie de gradul de circulaţie al porţiunii de drum”, explica vicepreşedintele CJ Harghita.

Consiliul Judeţean Harghita a pus la dispoziţie şi un număr de telefon la care pot fi semnalate problemele ce ţin de drumurile judeţene; acesta este 0266/20.77.74.

Iar pe lângă întreţinerea drumurilor – fie de către firme specializate, fie de către CJ – este bine ca şi dvs., în calitate de participanţi la trafic, să aveţi autovehiculul echipat corespunzător.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.