Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Falsuri ale hungariştilor în zona Ghimeş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Politic » Falsuri ale hungariştilor în zona Ghimeş
Falsuri ale hungariştilor în zona Ghimeş

Falsuri ale hungariştilor în zona Ghimeş

În link-ul următor – ne semnalează semnatarul rândurilor de mai jos, locuitor al Ghimeşului – Monográfiát adtak ki Gyimesközéplokról, am găsit ştirea că s-a editat monografia comunei Lunca de Jos, judeţul Harghita. Se arată în articol că autorii sunt Tankó Gyula, cercetător, fost director la Şcoala „Majláth Gusztáv Károly” şi Mihok Edit, bibliotecară, nevasta primarului din Lunca de jos.

În articol apar o serie de date pe care le conţine aşa-zisa monografie, date care nu corespund adevărului istoric. Între falsurile care sunt prezentate se numără şi faptul că primul lăcaş de cult existent în zonă ar fi fost biserica de la Kontumac din Ghimeş, situată exact pe punctul de graniţă dintre Ardeal şi Moldova. Realitatea este că acea biserică a fost construită la ordinul împărătesei Maria Tereza, ca să satisfacă personalul de frontieră format din militari grăniceri care proveneau din tot cuprinsul Imperiului şi a fost dată în folosinţă în anul 1782.

Înaintea acestei biserici exista biserica comunităţii din Ghimeş, care este amplasată şi în zilele noastre în satul Făget, iar dovada o putem regăsi în documente vechi cum ar fi prima ridicare topografică a Imperiului Habsburgic din 1769, unde se vede clar pe hartă în satul Buk (Făget),Wallachische Kirche (Biserica valahă), lucru care ne arată clar că locuitorii zonei sunt români în anul 1769 – şi că asta este singura biserică care exista.

Se vede clar că în monografia scoasă pe piaţă, datele reale sunt falsificate şi intenţia nu poate fi alta decât aceea de a ascunde originea locuitorilor, care nu este alta decât cea românească. Uite aşa reuşesc ungurii să maghiarizeze, să confişte identităţi naţionale, să-şi aroge drepturi care nu li se cuvin.

Să fim uniţi şi să contracarăm falsurile şi toate maşinaţiunile perfide, care, puse pe piaţă şi neamendate,vor fi un izvor otrăvit pentru cei care vor urma după noi.

Viorel OLTEANU

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Mai este unul la Gheorgheni care a scris că Stonehenge este monument secuiesc; cică înseamnă scaunul domnului.

  2. Eu spun ca nu este cazul sa ne jignim! Este insa cazul unor analize stiintifice pe teme istorice si cu totii sa intelegem ca acum suntem liberi sa ne exprimam opiniile. Daca in carte sunt prezentate probe, argumente perene, nu trebuie sa sa supere nimeni – de nici o etnie. Dar daca se urmareste tinta separatismului etnic, atunci da, trebuie combatuta scrierea respectiva. Romania este un singura si punctum!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.