Extremistul Csibi Barna, condamnat penal pentru săvârşirea infracţiunii de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Societate » Extremistul Csibi Barna, condamnat penal pentru săvârşirea infracţiunii de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe
Extremistul Csibi Barna, condamnat penal pentru săvârşirea infracţiunii de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe

Extremistul Csibi Barna, condamnat penal pentru săvârşirea infracţiunii de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe

Acesta a fost condamnat la o pedeapsă de 10.000 lei amendă penală

Extremistul Varadi (fost Csibi) Barna a fost condamnat penal, vineri, de Judecătoria Miercurea-Ciuc pentru săvârşirea infracţiunilor de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe. De asemenea, acesta a mai fost condamnat şi pentru deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste şi rasiste. Cumulat, Varadi (fost Csibi) Barna a fost condamnat la pedeapsa de 10.000 lei amendă penală.

„În baza art. 396, alin. (1), (2) C. proc. pen., condamnă pe inculpatul Varadi (fost Csibi) Barna la pedeapsa de 8.000 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public. (…) În baza art. 396, alin. (1), (2) C. proc. pen. condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 4.000 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste şi rasiste”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei de judecată. În urma contopirii pedepselor, lui Csibi Barna i s-a aplicat pedeapsa de 10.000 de lei amendă.

Conform sursei citate, extremistul a fost achitat de infracţiunea de confecţionarea, punerea în circulaţie sau deţinerea în vederea punerii în circulaţie de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe. De asemenea, instanţa a decis încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea de către Varadi (fost Csibi) Barna a infracţiunii de utilizarea în public a simbolurilor fasciste şi rasiste.

Judecătoria Miercurea-Ciuc a mai dispus „confiscarea specială a următoarelor bunuri folosite de inculpat la săvârşirea infracţiunilor: 205 etichete autocolante conţinând sloganul Ruşine să-ţi fie! Iar ai cumpărat de la evrei!; afiş care conţine mesajul Ruşine să-ţi fie! Iar ai cumpărat de la evrei!; unitate centrală PC cu carcasă de culoare neagră, fără serie, care conţine hard disk-ul marca WD seria WMAV2N789702”.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

xxx

Csibi Barna a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârşirea infracţiunilor de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, pentru utilizarea în public a simbolurilor fasciste şi rasiste şi pentru deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste şi rasiste.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, preluat de Agerpres, în intervalul octombrie 2009 – aprilie 2011, Csibi Barna a răspândit în mod sistematic, în public, idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.

Una dintre faptele comise de Varadi (fost Csibi) a fost săvârşită în data de 6 aprilie 2010. Atunci, având autorizaţia Primăriei Miercurea-Ciuc de a organiza o acţiune de „atragere a atenţiei prin afişe asupra eventualelor efecte negative ale vizitării exagerate a super şi hipermarket-urilor”, Csibi Barna s-a deplasat, însoţit de două persoane, în vecinătatea unui hipermarket din Miercurea-Ciuc, unde a expus un panou din lemn pe care era lipit un afiş ce reproduce un simbol fascist constând într-o imagine utilizată de liderul fascist Szalasi Ferenc (condamnat pentru crime de război şi executat), ca manifest al partidului său.

Imaginea conţine textul în limba maghiară „Szegyelld magad, mar megint zsidonal vasaroltal!” („Ruşine să-ţi fie! Iar ai cumpărat de la evrei!”), alături de reprezentarea grafică a unui soldat a cărui uniformă poartă simbolul crucii cu săgeţi (însemn al mişcării fasciste din Ungaria din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

Csibi Barna a asigurat video-filmarea evenimentului şi realizarea de fotografii, iar ulterior a popularizat evenimentul răspândind imaginile online. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.