Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe teritoriul municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe teritoriul municipiului Miercurea-Ciuc
Extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe teritoriul municipiului Miercurea-Ciuc

Extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe teritoriul municipiului Miercurea-Ciuc

  • Se vor construi peste 30 de km de reţea în Szécseny, Tanorok şi Ciba

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a susţinut o conferinţă de presă cu privire la extinderea reţelelor de apă şi canalizare în mai multe zone ale oraşului, finanţate prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Locaţia conferinţei nu a fost una întâmplătoare, fiind susţinută în Szécseny, zonă în care încă nu este infrastructură adecvată şi care este beneficiar principal al proiectelor de dezvoltare.

„Un ochi râde, altul plânge” au fost primele cuvinte ale primarului în cadrul conferinţei de presă. Plânge pentru că a fost nevoie de 7 ani pentru a ajunge până în acest punct şi râde pentru că vor începe procedurile de proiectare tehnică şi de achiziţii publice cu un proiect nou, actualizat, care se ridică la cerinţele privind economisirea energiei, dar şi a condiţiilor privind calitatea apei.

„Primele decizii au fost luate în 2016 de a începe un proiect la nivelul localităţilor unde Harvíz SA oferea servicii de management al apelor uzate şi de apă potabilă. Suntem la cea de-a şaptea variantă a studiului de fezabilitate, dar am ajuns la un nivel în care Banca Europeană de Investiţii a acceptat toate detaliile tehnice ale proiectului şi putem lansa licitaţiile pentru faza de proiectare tehnică şi execuţie”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului.

Prin această investiţie, care se ridică la 306 milioane de lei (contribuţia oraşului va fi de aproape 5 milioane de lei, restul reprezentând finanţarea Uniunii Europene), pe teritoriul municipiului Miercurea-Ciuc se vor extinde reţelele de apă şi de canalizare din zonele Szécseny, Tanorok, precum şi reţeaua de apă potabilă în zona Ciba. În total se vor construi 33,7 km de conducte noi de apă, din care 18 km în Szécseny şi 23,5 km de conducte de canalizare.

În zonele Szécseny şi Csiba, cel mai probabil lucrările pe teren vor începe în toamna anului viitor. Rugămintea primăriei este ca pe străzile care fac parte din proiect, pentru a putea fi posibilă racordarea la reţeaua de canalizare şi apă, să fie predat spaţiul pentru domeniul public.

În ceea ce priveşte celelalte proiecte derulate de Harvíz, localităţile din regiunea Ciuc, dar şi din Odorheiu Secuiesc vor avea numeroase beneficii, investiţia fiind de 1,6 miliarde de lei.

De asemenea, se aminteşte de lansarea primelor licitaţii pentru staţia de epurare a apelor uzate din Miercurea-Ciuc şi Cetăţuia, precum şi extinderea reţelei de apă în satele din împrejurimi, Sânmartin, Ciucsângeorgiu şi Sânsimion.

***

În ceea ce priveşte problema drumului din Szécseny, primarul a precizat faptul că asfaltarea drumului se va face după finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare, dar şi de gaze naturale. Între timp, vor avea loc lucrări de întreţinere ale drumului.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.