Acțiuni desfășurate pe perioada minivacanței de Crăciun de către instituțiile Ministerului Afacerilor Interne reprezentate în județul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Acțiuni desfășurate pe perioada minivacanței de Crăciun de către instituțiile Ministerului Afacerilor Interne reprezentate în județul Harghita
Acțiuni desfășurate pe perioada minivacanței de Crăciun de către instituțiile Ministerului Afacerilor Interne reprezentate în județul Harghita

Acțiuni desfășurate pe perioada minivacanței de Crăciun de către instituțiile Ministerului Afacerilor Interne reprezentate în județul Harghita

  • Peste 20 de infracțiuni constatate de polițiști

În minivacanța cuprinsă între 22-27 decembrie, în cadrul celor 41 de acțiuni desfășurate, polițiștii harghiteni au constatat 22 de infracțiuni, dintre acestea 11 fiind de natură judiciară și 11 alte genuri de infracțiuni.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Instituția Prefectului – Județul Harghita, în cadrul acțiunilor organizate au fost legitimate 371 de persoane, au fost verificate 262 de autovehicule și aplicate 87 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 4 au fost pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și 71 pentru încălcarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice (una pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 16 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 54 pentru alte abateri), iar 12 pentru nerespectarea unor alte acte normative.

Valoarea totală a amenzilor a depășit 34.000 de lei.

Tot în perioada amintită, au fost reținute 18 permise de conducere, dintre care unul pentru conducerea sub influența alcoolului, două pentru încălcarea regimului legal de viteză și 15 pentru alte abateri, iar în 7 cazuri au fost retrase certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au testat cu aparatul alcooltest 154 de persoane, iar cu dispozitivele drug-test din dotare 26 de persoane.

  • Peste 40 de persoane au avut nevoie de asistență medicală

În perioada sărbătorii Crăciunului (22-26 decembrie), la nivelul județului Harghita s-au înregistrat 55 de situații de urgență. Cele mai multe dintre acestea au fost primite pentru acordarea asistenței medicale, în urma cărora echipajele SMURD au acordat primul ajutor calificat pentru 44 de persoane.

În aceste zile au fost și 4 misiuni destinate protejării comunităților, respectiv asigurarea măsurilor PSI specifice în cazul a două accidente rutiere, produse în localitățile Tulgheș și Lupeni, o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Gheorgheni, precum și o misiune de înlăturare a efectelor generate de fenomenele meteorologice prognozate, salvatorii acționând pentru degajarea unor copaci căzuți pe DN 13B, din cauza vântului puternic.

Raportat la perioada similară a anului trecut, în acest an s-a înregistrat o creștere a numărului situațiilor de urgență la care pompierii au intervenit. Această majorare a numărului cazurilor gestionate de salvatori este cauzată, în mare parte, de intensificarea solicitărilor primite pentru acordarea asistenței medicale de urgență, fiind înregistrate 43 de cazuri SMURD.

Totodată, o creștere se constată și în cazul misiunilor pentru stingerea incendiilor produse în această perioadă, raportat la același interval de timp al anului trecut. Astfel, în perioada minivacanței de Crăciun, pompierii au acționat pentru stingerea a 8 incendii. În cadrul unuia dintre acestea, din nefericire, o persoană și-a pierdut viața.

  • Acțiuni pe linie preventivă

În perioada 18-26 decembrie, inspectorii de prevenire au derulat controale la localuri publice și unităţi comerciale frecventate de un număr mare de persoane, precum și în spații destinate cazării persoanelor sau alte tipuri de obiective.

  • Peste 100 de jandarmi au asigurat ordinea publică

Pentru siguranța cetățenilor pe perioada vacanței au contribuit și jandarmii, peste 100 de angajați ai inspectoratului acționând în acest sens la manifestările ocazionate de sărbătoarea Nașterii Domnului, precum și la misiunile care s-au desfășurat pe raza județului.

Aceștia au acționat zilnic pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură penală sau contravențională, în mod independent, precum şi în sistem integrat.

În decurs de 4 zile, în perioada 23-26 decembrie, au fost constatate un număr de 8 infracțiuni cu 4 autori. De asemenea, au fost legitimate 10 persoane pe timpul patrulelor mixte realizate pe raza județului.

La nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite și 3 apeluri prin care era semnalată prezența unor urși, respectiv un apel care indica prezența unei vulpi, în toate cazurile animalele sălbatice s-au aflat în apropierea unor zone împădurite, neexistând pericole în momentul sosirii echipajelor la fața locului. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.