Exerciţiu de mobilizare în judeţele Harghita şi Covasna | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Societate » Exerciţiu de mobilizare în judeţele Harghita şi Covasna
Exerciţiu de mobilizare în judeţele Harghita şi Covasna

Exerciţiu de mobilizare în judeţele Harghita şi Covasna

În perioada 12-16 iunie, în judeţele Harghita şi Covasna se va desfăşura „Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare – „MOBEX HR-CV-23”, a informat printr-un comunicat Ministerul Apărării Naţionale.

Exerciţiul este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război şi ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare.

MOBEX HR-CV-23 are caracter de rutină, activităţi similare fiind organizate în acest an şi în judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Un exerciţiu asemănător s-a desfăşurat în judeţele Harghita şi Covasna şi în anul 2015, aspect care a implicat, de asemenea, chemarea rezerviştilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligaţiilor legale ce le revin acestor instituţii.

Acest tip de exerciţiu, în care sunt angrenate şi structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, se planifică şi se organizează pe timp de pace, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a stabilirii coeziunii acţionale între personalul militar activ şi rezerviştii din rezerva operaţională, precum şi în scopul reantrenării rezerviştilor, prin derularea unor activităţi militare de instruire specifice fiecărui domeniu.

Activităţile care se vor derula în această perioadă reprezintă o sarcină importantă a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, care se organizează în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, fiind implicate, în medie, aproximativ 10 judeţe anual.

***

În conformitate cu prevederile art. 67, alin. (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, rezerviştii au obligaţia să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, iar angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor, care au calitatea de salariaţi, la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006.

În baza prevederilor art. 80, alin. (1), lit. a) şi lit. h) din legea citată, refuzul de a primi ordinul de chemare, precum şi neprezentarea rezerviştilor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţii care se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 81, alin. (1), lit. b) (cu amendă de la 50 lei la 100 lei) şi  d) (cu amendă de la 400 lei la 800 lei) din acelaşi act legislativ.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.