Amenzi în valoare de peste 160.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 160.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni
Amenzi în valoare de peste 160.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Amenzi în valoare de peste 160.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat, luna trecută, amenzi în valoare de peste 160.000 de lei în urma unor controale efectuate la agenţii economici din judeţ, fiind depistate la unele societăţi şi persoane care lucrau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, în luna mai au fost efectuate 95 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată şi 43 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă, fiind sancţionaţi 50 de angajatori ca urmare a neregulilor constatate. În total au fost aplicate 99 de sancţiuni, dintre care 19 amenzi contravenţionale, în cuantum de 164.000 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată, valoarea amenzilor s-a ridicat la 107.000 lei, 41 de angajatori fiind sancţionaţi, în principal, pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, regulamente interne ori dosare de personal incomplete, nerespectarea prevederilor legale in ceea ce priveşte munca în schimburi sau pentru neinformarea ITM în ceea ce priveşte utilizarea muncii de noapte.

În urma controalelor pe linie de securitate şi sănătate în muncă au fost aplicate amenzi în valoare de 57.000 de lei, fiind depistaţi cu nereguli 9 angajatori. În acest domeniu sancţiunile au fost aplicate, între altele, din cauză că nu au fost elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare ori nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare, angajatorii nu verificaseră utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate în mod adecvat, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător, fiind şi situaţii în care lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră.

În luna mai au fost comunicate 10 evenimente, respectiv accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, a mai informat ITM Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.