Evenimente culturale diverse organizate de instituţiile Consiliului Judeţean Harghita cu ocazia Rusaliilor

Sărbătoarea Rusaliilor aduce şi în acest an în judeţul Harghita o serie amplă de evenimente culturale, tradiţionale şi artistice, organizate de instituţiile subordonate Consiliului Judeţean. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată marţi, la sediul consiliului, au fost prezentate principalele programe dedicate acestei perioade, menite să ofere atât localnicilor, cât şi turiştilor ocazia de a se conecta cu tradiţiile şi cultura locului.
Ferencz Angéla, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, a subliniat semnificaţia aparte a Rusaliilor în cultura europeană. Potrivit acesteia, sărbătoarea nu este doar una religioasă, ci şi o ocazie marcată de tradiţii populare şi evenimente comunitare.
Pentru această perioadă, Centrul Cultural Judeţean Harghita a pregătit zece programe variate. Între acestea, două spectacole de teatru de păpuşi vor fi prezentate la Tomeşti şi Siculeni. De asemenea, este programată lansarea volumului Drumul vieţii. Itinerarii ale vieţii, o colecţie de interviuri cu personalităţi marcante ale vieţii culturale şi sociale din judeţul Harghita de după 1989. Autorii sunt antropologi şi cercetători în ştiinţele sociale, care oferă o perspectivă documentată asupra istoriilor personale care au contribuit la formarea societăţii locale.
Unul dintre cele mai aşteptate momente este festivalul Csűrdöngölő, ajuns la ediţia cu numărul 37. Anul acesta, evenimentul va reuni 50 de grupuri folclorice din 28 de localităţi ale judeţului şi va transforma Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc într-un spaţiu viu de dans şi muzică populară pe 5 iunie.
În aceeaşi linie a recuperării patrimoniului local, pe 10 iunie, la Lunca de Jos, va avea loc prezentarea unei case tradiţionale şi a unei colecţii etnografice. Proiectul include şi un element interactiv, un joc de cărţi realizat în cadrul unui program Erasmus, conceput după modelul popularului joc Dobble.
Programele continuă şi în zona educaţiei artistice. Pe 6 iunie, elevii Liceului „Kós Károly” vor expune lucrări în cadrul expoziţiei Remolino, realizate din materiale reciclate. La cinematograful din Miercurea-Ciuc poate fi vizitată o expoziţie cu lucrările elevilor de la Liceul de Artă „Nagy István”, iar în sediul nou al Centrului Cultural Judeţean va fi inaugurată o expoziţie de arte plastice semnată de grupul Studio9, format din artişti locali.
Tot în premieră va fi prezentat şi spectacolul Pelerinajul, o dramă scrisă de autoarea Beáta Péter, care explorează într-o viziune laică tema pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Piesa redă interacţiunile dintre vizitatori şi localnici, punând în lumină dinamica socială generată de un astfel de eveniment. Muzica originală este semnată de formaţia Roll, care va susţine şi o reprezentaţie live în cadrul spectacolului.
Bartalis Izabella, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, a anunţat continuarea programului Săptămâna Caselor Muzeale, ajuns la cea de-a zecea ediţie. Evenimentul se desfăşoară în perioada 2-9 iunie, în 15 localităţi din judeţ şi oferă publicului acces la colecţii etnografice locale, dar şi la ateliere meşteşugăreşti, jocuri pentru copii, expoziţii şi demonstraţii culinare. „Scopul acestui program este atragerea atenţiei asupra valorilor locale, precum şi popularizarea caselor muzeale în cadrul localnicilor, dar nu numai, ci şi a turiştilor care ne vizitează în aceste zile”, a explicat Bartalis Izabella.
Un alt moment important va avea loc pe 8 iunie, în localitatea Şiclod, unde va fi celebrată Serbarea Rusaliilor, un obicei tradiţional păstrat în zona Odorhei. Copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare vor străbate satul, readucând în atenţia comunităţii un ritual străvechi desfăşurat nu doar în interiorul localităţii, ci şi pe câmp.
În completarea ofertei culturale, Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita va organiza pe 5 şi 6 iunie, în Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc, un târg dedicat produselor locale şi tradiţionale. Potrivit directorului Cilip Árpád, la eveniment sunt aşteptaţi aproximativ 130 de producători locali.
EMILIA ŞERDEAN