Evaziune fiscală de 1.000.000 de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Evaziune fiscală de 1.000.000 de lei
Evaziune fiscală de 1.000.000 de lei

Evaziune fiscală de 1.000.000 de lei

Trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore

Un număr de 11 percheziţii au fost efectuate în mai multe localităţi de pe raza judeţului Harghita, la domiciliile unor persoane suspecte de săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de aceştia. Prejudiciul estimat în urma comiterii infracţiunilor circumscrise evaziunii fiscale se ridică la 1.000.000 de lei. În urma percheziţiilor au fost indisponibilizate mai multe bunuri, sume importante de bani şi o armă.

Potrivit Biroului de presă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, în urma investigaţiilor desfăşurate la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice  „rezultă că, în perioada 2012-2016, patru reprezentanţi legali a opt societăţi comerciale au organizat un circuit infracţional evazionist, constând în eludarea obligaţiilor fiscale, bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în care sunt angrenate aceste societăţi comerciale controlate de ei, în mod direct sau prin interpuşi”.

Concret, suspecţii, „prin acţiuni circumscrise evaziunii fiscale, au dispus înregistrarea în contabilitatea firmelor controlate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli de achiziţie a unor materiale de construcţii, piese şi componente auto etc., pentru care au dedus ilegal TVA şi au diminuat artificial impozitul pe profit”. În urma acestor acţiuni, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu aproximativ 1.000.000 de lei.

Percheziţiile au fost efectuate miercuri dimineaţă, de mai multe echipe din cadrul IPJ Harghita, cu sprijinul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita. Conform sursei citate, în urma percheziţiilor, au fost indisponibilizate 45 de ştampile şi acte contabile de la 18 societăţi comerciale, şapte medii de stocare (laptop, calculator, hard-disc extern şi memory-stick), trei telefoane mobile, o armă de tip sportiv cu aer comprimat, o arbaletă cu lunetă, 1.050 de dolari, 652 de euro, 75.000 de forinţi şi 74.147 de lei.

Trei bărbaţi, L.Z. de 61 de ani, O.A. şi G.I., ambii de 33 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar ulterior au fost prezentaţi Instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării tuturor persoanelor ce au legătură cu această cauză, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală. Cercetări sunt efectuate şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.