Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Eroii au fost pomeniţi şi în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Eroii au fost pomeniţi şi în Harghita
Eroii au fost pomeniţi şi în Harghita

Eroii au fost pomeniţi şi în Harghita

La fel ca în toată ţara, în graba pregătirii sărbătorilor de iarnă, un gând ni-l aruncăm şi către eroii ţării, cei care au căzut în zilele Revoluţiei Române din 1989.

Printre ei se numără şi sublocotenentul Müller Antal László, născut la 24 iunie 1971 şi care a căzut eroic în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, la Braşov, în timpul revoluţiei pentru democraţie.

În fiecare an, membrii familiei, dar şi oficialităţi, se adună la monumentul ridicat în cimitirul de pe strada Leliceni, în memoria lui Müller Antal László, pentru a-i aduce recunoştinţa. La fel s-a întâmplat şi ieri.

La Subcetate, localnicii s-au oprit, pentru un moment, din activităţile lor cotidiene pentru a-şi aduce aminte de eroul Marinel Cotfas, în timp ce în Gălăuţaş o slujbă religioasă şi coroane de flori au fost depuse în amintirea lui Lőrincz Ioan Raimund.

eroi3Dar, pe lângă cei care şi-au pierdut viaţa în timpul revoluţiei, tot acum sunt comemoraţi poliţiştii harghiteni care au trecut la cele veşnice jertfindu-se cu eroism la datorie. În memoria lor, pe monumentul amplasat în curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, la care ieri s-au depus coroane de flori, stă scris: „Suflete sunt şi s-au jertfit cândva, trecând cum trece floarea într-o vreme, prin noi, lumina lor, va lăcrima, nu s-au temut de moarte, nu s-or teme…”.

PS Andrei spunea, după slujba de pomenire a poliţiştilor căzuţi la datorie, că Biserica se roagă mereu pentru membrii familiei ei, iar cei care şi-au pierdut viaţa în timpul serviciului sunt membri ai comunităţii euharistice. Iar „astăzi i-am pomenit cu multă dragoste sufletească pe cei care sunt pomeniţi cu numele”.

Şeful IPJ Harghita, chestor de poliţie Radu Sandu Moldovan, spunea că poliţiştii nu i-au uitat pe cei care au suferit pentru binele copiilor lor şi al nostru, al tuturor. „Nu i-au uitat pe cei care şi-au dat viaţa pentru un viitor cald, luminos şi nu şi-au uitat eroii.

Şapte poliţişti harghiteni, şapte sacrificii supreme pe altarul libertăţii, liniştii şi păcii sociale. Şapte nume cărora le datorăm recunoştinţă veşnică şi a căror memorie se cuvine să o cinstim pururi”.

Aceşti eroi sunt plt. maj. Magyari Carol (decedat în 1974), slt. Liviu-Teofil Cheuchişan (1989), slt. Gabi Dănilă (1989), slt. Ferencz Emeric (1989), plt. maj. Szekely Gavril-Atila (1989), slt. Marian Căprioară (1993) şi plt. Ioan Botaş (1996).

„Am împărţit binele şi răul împreună – continua şeful IPJ Harghita – şi mi-e greu să credem (…) că ei, cei plecaţi definitiv, mai trăiesc doar în amintirea noastră aşa cum noi poate că mai trăim doar datorită lor. (…) Lor, poliţiştilor eroi, nu le mai putem ura La mulţi ani. Însă le închinăm cu pioşenie un gând bun şi recunoştinţa noastră”.

Evenimentul din curtea Inspectoratului s-a terminat cu o colindă tradiţională cântată de militari, jandarmi şi poliţişti.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.