Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Elevii harghiteni iar nu vor primi lapte şi corn cel puţin o lună | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Învățământ » Elevii harghiteni iar nu vor primi lapte şi corn cel puţin o lună
Elevii harghiteni iar nu vor primi lapte şi corn cel puţin o lună

Elevii harghiteni iar nu vor primi lapte şi corn cel puţin o lună

Din cauza procedurilor de licitaţie, programele laptele şi cornul, fructele nu vor demara până spre mijlocul lui octombrie

Una dintre problemele discutate la şedinţa Colegiului Prefectural, care a avut loc ieri, a fost cea legată de programele guvernamentale laptele şi cornul, respectiv de distribuirea fructelor în şcoli.

În această idee, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, sublinia faptul că invitaţia de participare pe e-licitatie.ro a fost făcută, de către Consiliul Judeţean, abia la mijlocul lunii august. Astfel ofertele se pot depune până pe 24 septembrie ori chiar 30, ceea ce înseamnă că „încheierea contractelor o să se facă undeva în data de 10 octombrie”.

„Practic – preciza Adrian Jean Andrei – o lună de zile unităţile de învăţământ, iarăşi, nu vor primi şi nu vor beneficia de acest program”.

De ce s-a ajuns în această situaţie a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, care a fost prezent la şedinţă.

„Cei care fac licitaţii ştiu foarte bine că o licitaţie fără documentaţie nu este licitaţie. Şi în documentaţie trebuie specificat numărul elevilor şi asta am primit târziu”.

Preşedintele CJ Harghita era de părere că ar fi util ca în cazul acestor două programe să se revină la situaţia anterioară, când achiziţionarea produselor era descentralizată către primării şi se făcea prin cumpărare directă, nu prin licitaţie. „Acum, prin forţarea licitaţiei la nivel judeţean, se vede că sistemul are probleme. Dacă planul de şcolarizare se finalizează târziu – cum a fost cazul judeţului Harghita – atunci nu se poate pune documentarea pentru licitaţie”, explica Borboly Csaba.

Acesta a mai spus că „a doua barieră este consultarea documentaţiei, care, pe timp de vară, la autoritatea respectivă, stă mai multe zile decât de obicei”.

Chiar dacă prefectul judeţului preconiza începutul-mijlocul lunii octombrie pentru distribuirea primelor pachete în cadrul programului laptele şi cornul, preşedintele CJ era puţin mai rezervat. Borboly Csaba spunea că elevii vor primi corn şi lapte „când va fi o licitaţie terminată. În această ţară nimeni nu poate să spună când se termină o licitaţie, dacă e o contestaţie… Cel mai bine ar fi ca sistemul să fie cum a fost, iar primarii să-şi cumpere, cum cumpărau. Pentru că oricum banii sunt din fonduri europene, deci barieră financiară nu este. Numai voinţă trebuie, pentru că eu cred că lobby-ul multinaţionalelor i-a convins pe colegii noştri din Bucureşti să schimbe legislaţia şi ar trebui acum noi să convingem că nu e ok aşa”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.